Evaluatie pilot leefstijlprogramma ‘Wat kies jij’

In november 2022 hebben we een pilot leefstijlprogramma uitgevoerd in samenwerking met twee leefstijlcoaches. Het programma ‘Wat Kies jij’ is door de buurtsportcoaches ontwikkeld samen met deze leefstijlcoaches. Positieve Gezondheid vormt de basis van het programma, waarin we mensen vanuit de thema’s voeding, beweging en ontspanning zélf de regie hebben gegeven over het maken van eigen keuzes. 

De pilot is georganiseerd voor 5 verschillende groepen, in verschillende wijkcentra in de stad. Er zijn 48 deelnemers gestart met het programma waarvan er 7 mensen onderweg gestopt zijn. Er is een effectmeting uitgevoerd aan de hand van een leefstijl-vragenlijst die is ontwikkeld op basis van het BRAVO-kompas van het Kenniscentrum Sport & Bewegen. Doel van deze vragenlijst (18 vragen) was om mensen inzicht te geven in welke leefstijl-keuzes ze maken en waar ze staan na 4 bijeenkomsten. De uitkomsten laten zien dat men aan het einde van het programma gemiddeld gezien vaker aangeeft te voldoen aan de gezonde richtlijn (+18%) en minder vaak aangeven niet te voldoen aan bepaalde gezonde richtlijnen (-53%). Deze veranderingen zitten o.a. in: meer balansoefeningen doen, minder lang zitten, meer bot/spierversterkende oefeningen in de week en meer dagelijks ‘gewoon’ bewegen.  

Wat verder opviel naast de doelstelling die we hadden, was dat de sociale functie van de training groot bleek. Het kopje koffie met elkaar, buddy’s en groepsapps hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het succes.  

Uit de pilot is duidelijk gebleken dat ‘Wat kies jij?’ een meerwaarde heeft voor verschillende doelgroepen en het een programma is wat we momenteel in Amersfoort nog niet hebben. Naast de basiscursus is er ook belangstelling voor een verdieping als vervolg. Hoe en op welke manier ‘Wat Kies jij?’ een vervolg krijgt gaan we verder uitzoeken samen met onze partners in de stad

Heb je vragen of wil je meer info, neem dan contact op met buurtsportcoach Lisanne Huijzendveld, LHuijzendveld@sro.nl 

 

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

SRO organiseert jaarlijks congres ‘voor de toekomst’ in De Koepel

SRO is beheerder en exploitant van gemeentelijk vastgoed en voert sportstimuleringsactiviteiten uit. SRO [...]#Haarlem #SRO #CupolaXS #congres #VoorDeToekomst #DeKoepel #Zinin!Events

Gezocht: talentvolle trainers en bijzondere vrijwilligers die we tijdens het Amersfoort Sportgala in het zonnetje kunnen zetten. Wist je dat je ook talentvolle trainers en bijzondere vrijwilligers kunt aanmelden?

 Aanmelden kan tot en met 30 oktober.

Let op: laatste week voor aanmelden talenten, kampioenen, vrijwilligers/trainers voor @033Sportgala Zet je trainer eens in het zonnetje!

Meer laden...