Gemeente Amersfoort geselecteerd voor de Community of Practice! tweede tranche Clubkadercoaching

30sep

Gemeente Amersfoort is geselecteerd om vanaf 1 december 2020 deel te nemen aan de Community of Practice, of ook wel pilot Clubkadercoaching. Deze pilot staat open voor 10 gemeenten en uit 35 aanmeldingen heeft het landelijke projectteam Amersfoort uitgekozen vanwege de focus op kwaliteit in de aanvraag. Clubkadercoaching (introduceren, opzetten en normaliseren van trainersbegeleiding) heeft een prominente plek in het Nationaal Sportakkoord.

Wat is Clubkadercoaching?
Plezier en ontwikkeling zijn de belangrijkste factoren om te gaan sporten en om te blijven sporten. Dat trainers en coaches daarbij de doorslaggevende succesfactor zijn is inmiddels bekend. Een groep jeugdsporters trainen en coachen is nog niet zo gemakkelijk. Hoe krijg je iedere sporter actief en betrokken? Hoe zorg je ervoor dat het sporten bij een sportclub ook een bijdrage levert aan de sociale en persoonlijke ontwikkeling? En aan een gevoel van ‘erbij horen’?

Steeds meer gemeenten en sportbonden onderkennen de enorme waarde van sportverenigingen met een positieve sportcultuur: sociaal veilig, inclusief en pedagogisch sterk. Dat vraagt om trainers en coaches die niet alleen sportinhoudelijk verstand van zaken hebben, maar juist ook in pedagogisch-didactisch opzicht bekwaam zijn. Tegelijkertijd zien ook steeds meer verenigingen het belang van het structureel opleiden en begeleiden van hun trainers en coaches. Maar waar begin je? Hoe werkt dat precies? En hoe zorg je dat het opleiden en begeleiden van trainers op de club een normaal verschijnsel wordt? Daar kan de clubkadercoach bij helpen.

Proeftuinen Clubkadercoaching
Sinds januari 2019 nemen meer dan 50 verenigingen deel aan het project ‘Proeftuinen Clubkadercoaching’. De proeftuinen worden komend najaar afgerond en hebben een veelheid aan kennis, inzichten en ervaring opgeleverd. Clubkadercoaching blijkt, naar het zich laat aanzien, inderdaad de sleutel tot het vestigen van een positieve sportcultuur bij de deelnemende verenigingen: de sporters ervaren meer plezier en blijven langer sporten. En de trainers (waarvan 90% vrijwilligers) staan zelfverzekerder en met meer plezier voor de groep. Zij zijn daarnaast ook nog eens bereid hun rol langer te vervullen.

Vanwege deze positieve opbrengsten start er van 1 december 2020 tot en met 30 november 2021 een Community of Practice. In deze nieuwe Community of Practice staan ervaren, leren, delen en verspreiden centraal. Naast de tien gemeenten en sportservicebureaus zijn ook de volgende partijen aangesloten op deze Community of Practice: het Ministerie van VWS, NOC*NSF, Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Sportkracht12, Kenniscentrum Sport & Bewegen, Mulier Instituut, Landelijke Academie Buurtsportcoaches (LAB), Sportbonden en Onderwijs.

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?