Het Amerfoortse IJslandsmodel

06apr

Het IJslandse preventiemodel is een primaire preventieaanpak gericht op het creëren van een positieve leefomgeving, waarin jongeren gezond, veilig en kansrijk kunnen opgroeien, zonder middelengebruik. De doelgroep van de IJslandse aanpak zijn jongeren van 12 tot 18 jaar. De uitgangspunten hierbij zijn om als volgt te werken: 

  • Evidence based: onderzoek stuurt de praktijk aan. 
  • Community based: organisaties en personen in de omgeving van jongeren worden zoveel mogelijk betrokken. 
  • In dialoog: continue dialoog tussen onderzoek, beleid en praktijk. 
  • Duurzaam: lange termijn commitment en investering is nodig. 

 Onder de noemer van City of A zijn we in Amersfoort in samenwerking met de sportverenigingen, gemeente Amersfoort, NEOS (Scholen in de kunst), het jongerenwerk van Indebuurt033 en de jongeren zelf aan de slag gegaan met de Amersfoortse versie van het IJslands model. Om te voorkomen dat jongeren na schooltijd gaan hangen, fastfood halen of in aanraking komen met middelengebruik, zorgen we voor een fantastisch naschools programma. Zodoende bezorgen we de jongeren een zinvolle vrijetijdsbesteding.

Op zeven verschillende scholen voor voortgezet onderwijs zorgen we gezamenlijk voor divers naschools aanbod van fotografie tot dans en van skaten tot freerunnen. Alle activiteiten organiseren wij vanuit de behoefte van de jongeren, op of dicht bij school, direct aansluitend na schooltijd en gratis (gefinancierd vanuit het Sportakkoord). We merken dat de activiteiten goed aanslaan bij de leerlingen en dat we steeds meer jongeren in beweging krijgen. 

Naast de activiteiten op de scholen organiseren we in samenwerking met diverse Amersfoortse partijen een aantal toffe events zoals ons 3×3 basketbaltoernooi of Skateday bij skatepark Vathorst. Tot slot stimuleren we sportverenigingen en andere sportaanbieders om diverse activiteiten op te zetten voor jongeren in Amersfoort. Alle activiteiten zijn binnenkort te vinden via: www.cityofa.nl.

Mocht je meer willen weten over de Amersfoortse versie van het IJslands model of ben jij ook betrokken bij jongerenactiviteiten en zou je graag eens met ons willen sparren? Laat het ons dan weten via: 033-4225186 of SSlop@sro.nl. 

Deel dit artikel

Kopieer link
2

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?