Ervaringen

Lees meer over de ervaringen van ouders, kinderen & zwemdocenten!

Ontspannen sfeer en goede interactie

Interview met de moeder van Fenna (net 1 jaar)

Met onze oudste dochter zwemmen we ook. Zij vond het in het begin heel spannend, maar springt nu gewoon het water in en gaat elke week met plezier naar de les. Haar zusje Fenna hield van het begin af aan al van water en van in bad gaan. Ik hoop dat dat zo blijft en ze het niet eng vindt om in het zwembad kopje onder te gaan.

De sfeer is ontspannen. Enthousiast inspireert de zwemjuf de groep, ze zingt liedjes en alle kindjes doen leuk mee. Ze weet de groep goed mee te krijgen. Als iemand iets eng vindt is dat helemaal niet erg, want alle kinderen zitten in hetzelfde schuitje. Ze hebben een goede interactie. We gaan er elke week met veel plezier naartoe.

‘Het is gezellig samen wat leuks te ondernemen en vertrouwd te raken met het water’

Het is superfijn om met zijn tweeën wat leuks te ondernemen. Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen niet bang zijn voor water en dat we het gezellig hebben samen. De oefeningen en spelletjes zijn geweldig om met elkaar te doen.

Ze geniet ervan, elke keer weer

Ouders Ferdy en Nikki over Hilde (1,5 jaar)

Hilde begon hier toen ze nog geen half jaar oud was. Wij wilden dat zij zich watervrij voelde en wisten van familie hoe leuk het hier was. Ze geniet ervan, elke keer weer. Ze springt gewoon in het water, want weet wat ze kan verwachten. Je merkt dat ze nu ook niet bang is om in een ander zwembad te zijn. Uiteraard heeft ze altijd bandjes om en zijn wij erbij, dus dat geeft haar een vrij en een veilig gevoel.

Ze leert hier belangrijke oefeningen voordat ze straks op zwemles gaat. Dan is het water al vertrouwd terrein en weet ze wat ze moet doen. En het is een leuke activiteit. Om beurten hebben we een-op-een momenten met haar. Die zorgen voor extra hechting en vertrouwen met je kind, en ook met je partner.

‘Dat ze gezien worden is heel belangrijk. En dat worden ze’

Haar sociale ontwikkeling wordt geprikkeld, doordat ze tussen andere jonge kinderen is. Zij gaat niet naar de dagopvang, dus komt weinig leeftijdgenootjes tegen. Ze kan net een beetje praten en somt bij het woord ‘zwemmen’ al direct namen van medeleerlingetjes op.

Onze juf kent elk kind en leeft met ze mee. Dat ze gezien worden is heel belangrijk. En dat worden ze. Aan iedere ouder zeggen wij: waag de sprong. Het geeft zoveel: verbinding, veiligheid en plezier!

Het zwembad is haar tweede huis

Interview met vader Matthijs over Maya (2,5 jaar)

Mijn vrouw en ik vinden zwemmen heel belangrijk, omdat het veilig is en leuk. Waterliefde zit in de familie, dus het is goed dat onze kinderen dat meekrijgen en bij een dagje aan zee niet bang zijn voor de golven. Een tijd lang had Maya watervrees en wilde thuis niet in bad. Toen ouder- en kindzwemmen na coronatijd weer begon, zag ik dat ze het snel oppikte. In bad gaan was algauw geen probleem meer.

‘Je leert dat die kleintjes veel meer kunnen dan je denkt’

Mijn dochter heeft er heel veel plezier in. Op vakantie voelt zij zich thuis in een zwembad, roetsjt van glijbanen af en springt, hup, het water in. En dit zwembad is gewoon haar tweede huis. Het ritme is fijn: elke week op dezelfde tijd met dezelfde ouders, de ondersteuning die je krijgt. Je leert dat die kleintjes veel meer kunnen dan je denkt.

Dit wekelijkse halfuurtje beschouw ik als quality time, het is echt iets voor ons samen. Zeker als je meerdere kinderen hebt is het soms lastig om die tijd te vinden. Het is heerlijk om elke week met haar een beetje te kleuteren in het zwembad.

Als een vis in het water

Interview met vader Rikkert over Morris (3 jaar)

Met mijn nu zesjarige dochter volgde ik al eerder de lessen ouder- en kindzwemmen. Het ging vlot: binnenkort zwemt ze al af voor het C-diploma. Zelf ben ik een waterrat en dat zie ik in haar terug. Morris, de jongste, begon toen hij anderhalf jaar oud was en is zo mogelijk nog watervrijer. Op het riskante af: hij springt er onbevreesd in zonder te weten hoe diep het is. Hier in het bad hebben ze voor hem een speciale classificatie: kamikazezwemmer! Als ik hem loslaat zonder bandjes, gaat hij even onder water, maar weet zelf weer boven te komen, dankzij deze lessen.

‘Zij hebben voor hem een speciale classificatie: kamikazezwemmer!’

Mijn schoonouders hebben een zwembad in de tuin. Dan wil je dat je kinderen zich thuis voelen in het water. In de lessen maken de kinderen plezier en zingen liedjes. Ik wil dat mijn zoon er schik in heeft. Al is het leeraspect ook belangrijk. Het is heel lekker dat je ze al op jonge leeftijd watervrij hebt, dat ze geen schrik meer hebben voor water en enigszins weten hoe ze zich er moeten redden. Je merk dat ze veel meer bagage hebben dan andere kinderen als ze naar zwemles gaan, ook al zijn ze het kleine guppy in het groepje. Ze zijn al watervrij en sommige kinderen moeten dat nog gaan leren.

Een prachtige manier om een-op-een contact te maken met je kind

Interview met vader Erik over Baukje (3 jaar en 2 maanden)

We zijn met Baukje zo vroeg mogelijk begonnen. Nederland is een waterland, zoiets moet je omarmen. Het zijn speelse lessen, zwemmen met ringen, banden en blokken. Eerst vond Baukje het spannend, maar ze groeide er vanzelf in. Als ik als eerste in het water ben springt ze nu vanaf de kant naar mij toe. Ze durft zelfs op de glijbaan. Alles vindt ze leuk, met als hoogtepunt het kikkerliedje. Dan springen ze zingend in de rondte en gaan de armpjes enthousiast omhoog bij ‘koewakwakwak koewakwakwak, het kikkertje’.

‘Ze vindt alles leuk, met als hoogtepunt het kikkerliedje’

De sfeer is gastvrij en gemoedelijk. De zwemjuf is heel duidelijk, zonder bazig te zijn. Zij stimuleert de ouders om niet te veel in te grijpen en leert de kinderen zelfredzaam te zijn. Als kind had ik een hekel aan zwemles: was bang voor de strenge badmeester met de grote haak. Nu ik hier heb ontdekt hoe fijn het is, duik ik voor het eerst met plezier in zee.

Het is een prachtige manier om een-op-een contact te maken met je kind en samen iets te leren. De vaste structuur van elke maandag les is goed, het ernaar uitkijken, er samen heengaan, thuis napraten bij een kopje thee. We kunnen geen ritje langs het zwembad maken of ze zegt: “Ik zie mijn zwembad, ik wil daar weer naartoe!”

Voor mij is het een prima aanvulling op de zwangerschapsgym

Interview met Annejet, 29 weken zwanger en nu 5 keer meegedaan.

Ik ben van nature een sporter. Doe aan volleybal en wandel veel. Ik merkte dat snel en ook lang bewegen moeilijker werd. Op de gym hoorde ik van Joyce dat je in water makkelijker en intensiever kunt bewegen dan op de kant. Dus ben ik een keer met haar meegegaan. Geweldig! De weerstand van het water laat je echt werken. Je bent geheel gewichtloos: heerlijk in deze fase van de ‘strijd’. En dan na afloop ontspannen drijven op een bedje van water.

‘Ik geniet elke keer. Ik kan weer lekker mijn gang gaan!