Beter beheer je samen

Derde jaarlijkse congres SRO goed bezocht

Op een steenworp afstand van ons hoofdkantoor in Amersfoort organiseerden wij woensdag 9 oktober jl. alweer het derde, jaarlijkse congres: Beter beheer je samen! Centraal stond het beheren, exploiteren en ontwikkelen van sportaccommodaties. Ruim 80 geïnteresseerden, waaronder wethouders, ambtenaren en bouwbedrijven waren te gast in het sfeervolle ‘Oude Magazijn’ op het monumentale spoorcomplex de Wagenwerkplaats.

Iedereen werd bij binnenkomst persoonlijk welkom geheten door Marjon van Vilsteren. Het programma startte en dagvoorzitter Theo Fledderus (voorzitter van de Raad van Commissarissen SRO en directeur van de KNHS) nam het woord en leidde vervolgens alle sprekers in.

Bestaat er een optimale beheervorm?


Anja Andres (eigenaar adviesbureau AndresCS en raadslid voor het CDA in Sint Michielsgestel) was de eerste spreker. Met haar jarenlange ervaring met accommodatie- en beheervraagstukken, aanbestedingen en privatiseringen zette zij de voor- en nadelen van de verschillende in Nederland voorkomende beheervormen helder uiteen. “Op jaarbasis worden door gemeenten miljoenen geïnvesteerd in sport. Daarmee is sport een belangrijke ‘bijzaak’ in de gemeentelijke begrotingen. De optimale beheervorm is die vorm die het best past bij de specifieke politiek-bestuurlijke situatie en welke de grootste bijdrage kan leveren aan het realiseren van de beleidsdoelstellingen op het gebied van sport en bewegen.” Ze benadrukte verder dat professioneel opdrachtgeverschap van groot belang is bij het aanbesteden van beheer en exploitatie van sportaccommodaties. Op de vraag ‘Heeft u als raadslid en deskundige dezelfde mening?’ antwoordde ze: “Ja, ik zal altijd kiezen voor de meest kostbewuste beheervorm, in combinatie met de nodige sturing”.

Strategie voor een actieve natie


Charles Johnston en Kevin Mills van Sport England gaven de aanwezigen een kijkje in de Engelse praktijk van het realiseren, beheren en exploiteren van sportaccommodaties. In 1997 is Sport England opgericht door de Engelse overheid en wordt voor een aanzienlijk deel gefinancierd met loterijgelden. Sport England stimuleert en beschermt faciliteiten voor sportbeoefening door te investeren in voorzieningen en gemeenten te helpen met het realiseren en vervangen van sportaccommodaties. Charles Johnston: “Bijna 26% van de volwassenen in Engeland is inactief (d.w.z. minder dan 30 minuten per week fysiek actief). Vaak betreft het die groepen mensen voor wie meer fysieke activiteit juist veel voordelen kan opleveren. Om de Engelse bevolking fitter, gezonder en gelukkiger te krijgen is het dus zaak om ook deze groepen aan het bewegen te krijgen.” De aanpak van Sport England zou je holistisch kunnen noemen. Ze kijken naar het geheel. “Je bent er niet met het renoveren van een sportcomplex. De hele omgeving is van invloed. In Nederland is de infrastructuur voor lopen en fietsen van en naar sportaccommodaties goed geregeld. In Engeland nodigen de omgeving en de accommodaties veelal niet uit om te gaan sporten; het zijn eerder barrières. In samenwerking met veel sociale partners en investeerders creëren we ‘Active Environments’ en bouwen we niet alleen een ‘nieuwe sporthal’ maar een compleet ‘heart of the local community’ waar ook een crèche, een bibliotheek en een café gevestigd zijn.”

Community Engagement creëren


Na de koffiepauze was het de beurt aan Damian Watts en Martin Anderson van Places Leisure, een vooraanstaand leisure en wellness bedrijf in Engeland. Places Leisure is onderdeel van de Places for People Group, een organisatie die in opdracht van gemeenten woningen realiseert. Zij namen de aanwezigen mee op hun missie ‘to create active places and healty people’. “Omdat we een sociale organisatie zijn, hebben we financiële voordelen wat ervoor zorgt dat we zeer kosten efficiënt kunnen werken. Veelal slagen we erin om zonder extra exploitatiesubsidie voorzieningen te exploiteren. We gebruiken veel data in ons werk om aan te tonen dat actieve, gezonde mensen de samenleving wat opleveren. Daarmee kunnen we de overheid, investeerders en potentiele samenwerkingspartners overtuigen en creëren we social value”, aldus Martin Anderson. In de presentatie werd een aantal fraai gerealiseerde centra belicht dat in de afgelopen jaren gerealiseerd is volgens de DBOM-methode: Design – Build – Operate – Maintain. Damian Watts: “Onze aanpak is financieel bewezen. De cijfers spreken voor zich. Maar uiteindelijk doe je het voor de man die binnenkomt met een looprek en die tien maanden later 30 kilo minder weegt, goed loopt en weer meedoet in de maatschappij.”

FC Utrecht heeft een voorbeeldfunctie


Als laatste ging John van den Brom in gesprek met de dagvoorzitter. In zijn voetballoopbaan kwam hij uit voor Vitesse, Ajax, De Graafschap en Istanbulspor. Na zijn spelerscarrière werd Van den Brom trainer, onder andere van ADO, Vitesse, Anderlecht en AZ. Dagvoorzitter Theo Fledderus interviewde de in Amersfoort geboren en getogen, nieuwe trainer van FC Utrecht. “Als Betaald Voetbal Organisatie bereik je veel mensen”, vertelt John van den Brom. “FC Utrecht heeft dan ook een voorbeeldfunctie. Daar zijn we ons bewust van. Als wij een steentje kunnen bijdragen aan het gezond en gelukkig maken van de bewoners van Utrecht, dan doen we dat graag. We willen van betekenis zijn voor sociaal kwetsbare groepen in de samenleving. Zo bezoeken we bijvoorbeeld kinderen die in het ziekenhuis liggen. Of we organiseren een kerstdiner voor ouderen om de eenzaamheid tegen te gaan. Voor iedereen, dus ook voor onze voetballers is het goed om zo nu en dan te weten dat er meer is dan de voetbalwereld waarin bijna alles voor hen is geregeld.” Zijn antwoord op de vraag hoe belangrijk een goede samenwerking binnen de club is, is veelzeggend: “Samenwerken is het belangrijkste, want winnen doe je met z’n allen! Iedereen binnen de club is verantwoordelijk voor zijn eigen deel. Goed is niet goed genoeg, de lat ligt hoog. Als trainer ben je 24/7 bezig met verbeteren, want niet verbeteren betekent in de topsport achteruitgang.”

Netwerken en informatie delen


Om 16.00 uur was het officiële deel van het congres afgelopen. Dagvoorzitter Theo Fledderus: “Ik denk dat ik wel mag concluderen dat het een mooie middag was en dat we geïnspireerd naar huis gaan.” SRO zal ook volgend jaar weer een congres organiseren dat aansluit bij de actualiteit in de branche. Wij zullen de datum snel communiceren. Op naar het vierde congres van SRO in 2020!

Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen - Anja Andres

Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-0
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-1
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-2
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-3
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-4
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-5
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-6
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-7
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-8
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-9
Presentatie: Sport en bewegen in Nederland - Focus op beheervormen-10

Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019 - Charles Johnston en Kevin Mills

Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-0
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-1
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-2
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-3
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-4
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-5
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-6
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-7
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-8
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-9
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-10
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-11
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-12
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-13
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-14
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-15
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-16
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-17
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-18
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-19
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-20
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-21
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-22
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-23
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-24
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-25
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-26
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-27
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-28
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-29
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-30
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-31
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-32
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-33
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-34
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-35
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-36
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-37
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-38
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-39
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-40
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-41
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-42
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-43
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-44
Presentatie: Our strategy and the importance of the active infrastructure 2019-45

Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs) - Damian Watts en Martin Anderson

Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-0
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-1
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-2
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-3
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-4
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-5
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-6
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-7
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-8
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-9
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-10
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-11
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-12
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-13
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-14
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-15
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-16
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-17
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-18
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-19
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-20
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-21
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-22
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-23
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-24
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-25
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-26
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-27
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-28
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-29
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-30
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-31
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-32
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-33
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-34
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-35
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-36
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-37
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-38
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-39
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-40
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-41
Presentatie: Design, Build, Operate, Maintain. (DBOM) Public, Private, Partnerships.(PPPs)-42