Uitwisseling met Eva en Lisa

20feb

Tijdens het Amersfoortse Sportgala op 25 november ontstond het idee van een sportieve uitwisseling tussen twee Amersfoortse toppers; Eva Mol en Lisa Kruger. Nu denk je wellicht “Oké leuk dat gebeurt toch wel vaker toch? “, maar Eva en Lisa hebben allebei een beperking en zijn ook allebei wereldtoppers in hun eigen sport. Allebei hebben ze een sport gevonden die werkt met hun beperking, maar hoe gaat dat als ze eenmalig wisselen?

Eva is via verschillende sportieve omwegen terecht gekomen bij het paraklimmen en maakt inmiddels deel uit van het nationaal team. Door een spierziekte heeft zij maar 25 – 33% spierkracht en toch de klimwand op, wie had dat op voorhand gedacht? Lisa Kruger is paralympisch kampioen zwemmen en ontving ook al de onderscheiding  ‘Sportvrouw van Amersfoort’. Door een breuk in haar pols op jonge leeftijd is haar linker arm korter en heeft ze in die arm ook maar 20% spierkracht. Daarom komt ze uit in een paralympische zwemklasse. Ik vroeg ze naar hun ervaringen.

Kunnen jullie kort vertellen wat je doet en waar je op dit moment voor traint?
Eva: “Ik zit in het Nederlands team paraklimmen. Helaas is paraklimmen op dit moment nog niet paralympisch waardoor ik niet net als Lisa in voorbereiding ben op Tokyo. Elk jaar vinden wereldbeker wedstrijden plaats met om de twee jaar een wereldbekerkampioenschap. Het volgende WK is in 2021. Dit jaar wordt het Nederlands team uitgezonden naar wereldbekerwedstrijden en wordt een internationaal trainingskamp georganiseerd. Ook doen we met trainingswedstrijden mee aan meerdere lokale competities. Op 17 oktober vindt het Open Nederlands Kampioenschap paraklimmen plaats in Sittard. Daar kunnen ook paraklimmers aan deelnemen die niet in het Nederlands team zitten. Aangezien de eerste wereldbekerwedstrijd eind mei zal zijn, ben ik nu hard aan het trainen. We trainen wekelijks met het hele team onder begeleiding van de bondscoach in Mountain Network in Nieuwegein of Amsterdam. Ook hebben we wekelijkse krachttraining onder begeleiding van de fysiotherapeut van het Nederlands team. Ik train in totaal 5 dagen per week. Naast mijn sport werk ik als GZ-psycholoog in opleiding tot Klinisch Neuropsycholoog bij Klimmendaal Revalidatiespecialisten.”

Ook Lisa is op dit moment vol in training, ze maakt haar meters tijdens de zwemtraining in de Amerena. Lisa: “De komende periode is voor mij een periode met veel meters maken met daarbij een aantal zware trainingsprikkels in de week. Daarna ga ik voor april waarschijnlijk iets afbouwen op de omvang van het week-totaal aan meters om uitgerust op de Swimcups in Den Haag en Eindhoven te komen, dit zijn namelijk twee kwalificatie momenten achter elkaar voor de Paralympische Spelen en ik wil graag het limiet op de 100 vlinder nog halen. Ik heb al limieten op de 100 school, rug en vrij en de 200 wissel, maar officiële kwalificatie is pas zeker na de Swimcup Eindhoven. Tussendoor ga ik nog naar een World Series wedstrijd in Lignano Sabbiadoro (Italië) een trainingskamp in Rio Maior (Portugal).”

Hoe zijn jullie tot deze uitwisseling gekomen?
Eva: “Op het Sportgala Amersfoort in 2019 raakten Lisa en ik aan de praat. Lisa gaf aan het leuk te vinden om eens te klimmen. Mij leek het leuk om eens te zwemmen. Zo is deze uitwisseling geboren.”

Lisa: “Ik vond het ontzettend leuk om te klimmen! Vroeger klom ik altijd in bomen en was ik op een gegeven moment zo hoog geklommen dat mijn moeder mij eruit moest komen halen. Maar goed, nadat mijn pols gebroken was en het bleek dat er echt iets niet helemaal goed zat was ik gestopt met dat soort dingen en heb ik nooit bedacht dat muurklimmen wat voor mij zou zijn. Toen ik hoorde dat Eva klimt met 25% kracht in al haar spieren kon ik het natuurlijk niet laten zitten om te vragen hoe dat werkt met Para-klimmen, en zo kwam ik eigenlijk tot de realisatie dat met mijn bewegingsbeperking en 20% kracht in alleen mijn linkerarm dat ook wel zou moeten kunnen. En zo zijn we met elkaar in contact gekomen.”

En? Hoe ging het?!
Lisa: “Ze klimt me er dik uit hoor, vergis je niet, haar handicap is dan wel vele malen erger dan die van mij, maar zoals ze zelf zegt: “een beperking is pas een beperking als je jezelf erdoor laat beperken.” Eva laat zich er absoluut niet door beperken en dat is waarom ik na dat ik haar in actie heb gezien nog meer respect voor haar heb. Ik merkte meteen al dat wij allebei een beetje “koppig” zijn als het gaat om doorzetten; waar Eva het vervelend vindt om na een schouderblessure niet te veel van haar schouder te vragen en na het vallen bij een moeilijk stuk gewoon weer door te gaan, weigerde ik om halverwege een route aan het touw te hangen en rust te nemen omdat ik het op mijn eigen kracht naar te top wou redden, zelfs al was de route boven mijn niveau. Dat is redelijk vaak denk ik toch wel een kenmerk van topsporters.”

De verschillen in onze sporten zijn erg groot, het enige wat volgens mij overeen komt, is dat je ongeveer elke spier in je lichaam wel gebruikt bij de twee sporten. Het eerste wat ik dacht toen ik kwam is “oké, hoe ga ik zo snel mogelijk omhoog”, terwijl dat dus helemaal niet het doel is van de Paralympische tak van klimmen. Hierbij gaat het om zo ver mogelijk komen in een route. Eva had daarom haar “eigen” route nog nooit zo snel mogelijk geprobeerd te klimmen, maar vond het een leuk idee toen ik dit voorstelde.

Eva: “Lisa heeft absoluut aanleg en klom voor iemand die voor het eerst klimt (en op sportschoenen ipv klimschoenen) super goed. Tussen de routes door hebben we gepraat over topsport, onze sporten en de overeenkomsten en verschillen daarin. Bij zwemmen gaat het om het neerzetten van een zo’n scherp mogelijke tijd, bij paraklimmen zo ver mogelijk komen in moeilijke routes. Nadat Lisa steeds moeilijkere routes heeft geklommen, hebben we afgesloten met een speedklim wedstrijdje.”

En wanneer is de ‘return’?
Eva:  “Eind maart draaien we de rollen om en ga ik in de Amerena zwemmen. Dan gaan we een 50meter vrij race tegen elkaar zwemmen. Ik vertrouw op de goede coaching van Lisa en kijk er nu al naar uit!”

Lisa: “Ik ben erg benieuwd of Eva mij ook nieuwe inzichten in het zwemmen kan geven en ik hoop ook dat ik haar een beetje goed kan coachen op zwemgebied. Ik kijk er in ieder geval erg naar uit! ”

Wil jij zelf ook parazwemmen of paraklimmen uitproberen?
Dat kan! Op 2 mei vinden er open trainingen parazwemmen plaats in de Amerena aan de velduil 2. De open training is van 8:45-10:15 in het 50m bad. Aanmelden kan via para-meezwemmen@knzb.nl.

Paraklimmen is ook mogelijk om uit te proberen. In het voorjaar zal er weer een open training paraklimmen volgen, de datum hiervan is nog niet bekend. Voor meer informatie over paraklimmen is het mogelijk om contact op te nemen via: paraklimmen@nkbv.nl.

Deel dit artikel

Kopieer link
4

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

#JOGG-ambassadeur Erik Scherder (hoogleraar klinische neuropsychologie) vertelde zojuist in @Jinek_RTL over het belang van bewegen vooral nu ook thuis! Bekijk nog meer van zijn beweegtips voor thuis: http://bit.ly/2QGbUjP #beweegthuis @hetfittebrein

Jeu de Boules kan prima binnen zonder iets te breken. Meester Gert Jan doet het voor! @NVSRO @Gem_Amersfoort https://youtu.be/pem9IgkIDMw

Meer laden...