Binnen een sportvereniging spelen vrijwilligers een zeer belangrijke rol. Zonder de inzet van deze mensen zou een sportvereniging het erg moeilijk hebben. Het is belangrijk om goed om te gaan met de vrijwilligers. Dit gaat alleen niet vanzelfsprekend.

main content of the page

Het wordt steeds belangrijker om als sportvereniging voldoende aandacht te besteden aan het werven en behouden van vrijwilligers. In tegenstelling tot ‘vroeger’ is het niet meer vanzelfsprekend dat leden ook op andere gebieden hun steentje bijdragen. Dus moet je hier als bestuur bewust mee omgaan en aandacht aan besteden. Wil je gestructureerd om gaan met vrijwilligers binnen je sportvereniging, dan is het belangrijk om vast te leggen in een beleidsdocument hoe je binnen jouw vereniging omgaat met vrijwilligers, wat je van ze verwacht en wat je ze aanbied. Wij adviseren om daarbij gebruik te maken van de 5 B’s:

  • binnenhalen
  • begeleiden
  • belonen
  • behouden
  • beëindigen

Beschrijf op elk van de 5 B’s hoe je dit toepast op je vrijwilligers.

Naast de 5B’s is het belangrijk om duidelijke taak- en functieomschrijvingen te hebben. Beschrijf helder wat de taken zijn en hoeveel uur het gaat kosten.

TIP: Goede communicatie met de leden, en dus de potentiële vrijwilligers, is zeer belangrijk!

“Dankzij de begeleiding van team verenigingsadvisering heeft de AIJV een vrijwilligersbeleid en, door de gezamenlijk uitgevoerde vrijwilligerswerving, een nieuwe voorzitter en een tiental vrijwilligers gekregen.”
Jan Sytze de Goede, bestuurslid Amersfoortse IJsvereniging (AIJV), 2016

Als buurtsportcoaches verenigingsadvisering helpen wij je graag met het opstellen van een beleidsdocument, het implementeren binnen de vereniging en het maken van een actieplan. Bij de ondersteuning kijken we wat er goed bij je vereniging past. We maken het ondersteuningstraject op maat voor jouw sportvereniging.

In het kader van het Sportakkoord heeft er op 15 april 2021 een online masterclass ‘De Vrijwilliger van de Toekomst’ plaatsgevonden. Deze masterclass was georganiseerd door Indebuurt033 en de buurtsportcoaches. 

Ook Indebuurt033 ondersteunt (sport)verenigingen in Amersfoort als het gaat om vrijwilligers. Zo hebben zij onder andere een vrijwilligersvacaturebank en een vrijwilligersAcademie. Via onderstaande linken vind je meer informatie.
Vrijwilligers vacaturebank voor organisaties
VrijwilligersAcademie

 

 

Contact met buurtsportcoach verenigingsadvisering

Waar mogen wij je over terugbellen?

*- verplichte velden

 

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

In 2023 zijn in @Gem_Amersfoort 1.171 kinderen via @JFSCUtrecht Jeugdfonds Sport & Cultuur bij een sportvereniging of zwemles beland. 10% stijging tov 2022. Intermediairs bedankt!

Meer laden...