Wet- en regelgeving
Organisatie, financiën & beleid
Wet- en regelgeving
Als vereniging krijg je te maken met verschillende wetten en regels. Maar met welke wet- en regelgeving moet je precies rekening houden? Welke bevoegdheden hebben bestuursleden? En welke regels gelden er voor zaken als de kantine, sponsoring, vergunningen en milieuwetgeving?
Om verenigingen hierbij te ondersteunen, heeft NOC*NSF een handboek wet- en regelgeving opgesteld. Hierin vind je antwoorden op veel juridische vragen die je als sportvereniging kunt tegenkomen. Kun je het antwoord op jouw specifieke vraag niet vinden? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag verder.
Bestuur en bevoegdheden
Volgens artikel 2:37 lid 7 van het Burgerlijk Wetboek (BW) moet het bestuur van een vereniging, tenzij de statuten anders bepalen, minimaal bestaan uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester. Het is raadzaam om deze functies expliciet in de statuten te benoemen zodat er geen onduidelijkheid bestaat over de inrichting van het bestuur.
Let op:
-
Bestuurswisselingen moeten binnen 8 dagen worden doorgegeven aan de Kamer van Koophandel (KvK).
-
Bestuurders die zijn afgetreden, maar nog in het Handelsregister staan, kunnen bij juridische problemen aansprakelijk worden gesteld.
-
Wanneer een statutaire bestuurstermijn is verlopen, is de betreffende bestuurder juridisch gezien niet langer bevoegd om namens de vereniging op te treden. Hij of zij mag dan geen besluiten meer nemen of rechtshandelingen verrichten namens de vereniging.
-
Besluiten die na het verlopen van een bestuursmandaat worden genomen, zijn in beginsel nietig en hebben geen rechtsgeldigheid.
Hoewel het achterwege laten van het melden van een bestuurswijziging niet automatisch leidt tot een boete, kan dit in de praktijk leiden tot veel problemen en juridische risico’s, vooral als er sprake is van conflicten of aansprakelijkstellingen!
Hulp nodig?
Het juridisch speelveld kan complex zijn, zeker voor vrijwilligers binnen een vereniging. Daarom is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn én te blijven. Raadpleeg het handboek van NOC*NSF of neem contact op via sportvereniging@sro.nl als je hulp nodig hebt.
Bel mij terug
Waar mogen wij je over terugbellen?
"*" geeft vereiste velden aan