main content of the page
Veilig sportklimaat: vertrouwenscontactpersoon
De meeste Amersfoortse sportverenigingen hebben een vertrouwenscontactpersoon. Dat is goed nieuws! Maar is het alleen een anonieme naam op de website of zijn ze ook echt bekend bij (nieuwe) leden en zichtbaar in of rond je accommodatie?
Vertrouwenscontactpersoon: taken en verantwoordelijkheden
Maak het sporters makkelijker om grensoverschrijdend gedrag te bespreken en stel namens het bestuur een vertrouwenscontactpersoon (VCP) aan. De VCP is bereikbaar voor iedereen die bij de vereniging betrokken is, en kiest geen kant bij incidenten. De VCP is géén hulpverlener en doet bij incidenten géén onderzoek in de vereniging. Een vertrouwenscontactpersoon luistert, denkt mee en kent het sportnetwerk. Daarmee is deze rol een welkome aanvulling op de taken van het bestuur.
Vrijwillig niet vrijblijvend
De VCP bij een vereniging is over het algemeen een vrijwilliger. Ideaal zou zijn om een man én een vrouw aan te stellen in deze rol. De VCP voert een vertrouwelijk gesprek, dat garandeert dus geen geheimhouding van deze rol. Een professionele vertrouwenspersoon kan wel een groot deel van het werk in geheimhouding doen. Een VCP van de vereniging is zich bewust van het gevaar van eventuele vermenging van rollen en taken. Zo kan een arts of iemand van de politie deze rol niet vervullen vanuit de verantwoordelijkheid van het eigen werk.
VCP is onderdeel van je club
Geef de VCP een duidelijke rol en zorg dat iedereen binnen de vereniging weet dat hij/zij het aanspreekpunt is voor signalen en preventie. Geef de VCP de ruimte om zichzelf actief bekend te maken bij alle leden. Door bijvoorbeeld langs alle teams te gaan bij de start van een nieuw seizoen en altijd aanwezig te zijn bij belangrijke momenten bij een club zoals een ALV of (groot) toernooi/evenement. Zorg sowieso dat de naam en contactgegevens duidelijk vindbaar zijn voor iedereen op meerdere on- en offline plekken. Stel een bestuurder aan die signalen – binnen de gestelde kaders van de gedragsregels en sporttuchtrecht – snel en netjes oppakt. Zo kan het bestuur daar waar nodig optreden en maatregelen nemen en zich blijvend inzetten voor preventie.
Hoe word je vertrouwenscontactpersoon?
Heb je een vrijwilliger die zich graag inzet voor de sociale veiligheid binnen jouw vereniging? Top! Zorg ervoor dat hij of zij altijd een erkende opleiding volgt, dat maakt van een vrijwilliger een echte vertrouwenscontactpersoon.
Is er interesse vanuit jouw vereniging of vertrouwenscontactpersoon voor het volgen van een VCP cursus? Laat het ons weten. We organiseren jaarlijks gratis VCP opleidingen voor Amersfoortse vertrouwenscontactpersonen. Belangrijk voor je eigen kennis maar ook gezellig en informatief om kennis en ervaring uit te wisselen met andere VCP’ers uit de stad. Meer informatie mail ons op sportvereniging@sro.nl.
Nieuwsgierig naar meer informatie?
Kijk hier voor het functieprofiel van de vertrouwenscontactpersoon en kijk hier voor een beschrijving werkwijze bij signalen.
Meer weten of benieuwd wat je nog meer kunt doen rondom een veilig sportklimaat, laat het ons weten via sportvereniging@sro.nl.
Bel mij terug
Waar mogen wij je over terugbellen?
"*" geeft vereiste velden aan