main content of the page

Hoe ga je om met je teamgenoten en tegenstanders, zowel tijdens als voor en na een wedstrijd? Wat betekent fair play? Wat mag ik als trainer in het privé-leven van een sporter? Er zijn veel situaties te bedenken waar je zelf een afweging moet maken of dat wat je doet ook handig en verstandig is. Gedragsregels helpen hierbij. Zorg dan ook dat je gedragsregels altijd online en fysiek in/rond je accommodatie zichtbaar zijn.

Voorbeeldgedrag

In de sport hebben we gezamenlijk gedragsregels, gedragscodes en tuchtreglementen opgesteld. Deze formele afspraken vertalen we op een vereniging naar de dagelijkse praktijk door hoe we met elkaar omgaan. Gedrag is een belangrijke bepalende factor voor de cultuur in je sport. Een sociaal veilige sportomgeving is op zijn beurt weer afhankelijk van die cultuur.

Vooraf afspraken maken over gewenst gedrag binnen je verenigingen, vergroot het sportplezier, zorgt voor respect en helpt met het zetten van vervolgstappen bij bepaalde incidenten. We hebben het dan niet alleen over hoe je onderling met elkaar omgaat, maar bijvoorbeeld ook over de internationale antidopingregels van het WADA of over het tuchtreglement met betrekking tot seksuele intimidatie en de bijbehorende meldplicht.

Goed voorbeeld doet volgen

De kracht van gedragsregels schuilt in het feit dat je als vereniging eigen gedragsregels opstelt. Het effect én succes van gedragsregels zijn afhankelijk van het draagvlak van alle betrokkenen. Betrek je leden, trainers en andere vrijwilligers bij het opstellen van de gedragsregels. Door met elkaar na te denken en de regels op te stellen ontstaat het gewenste draagvlak vanuit de club. Hoe groter het draagvlak, hoe effectiever de regels. Regels zijn hierdoor een uiting van de gewenste sportcultuur.

In Amersfoort zijn alle 13 voetbalverenigingen aangesloten bij het Gedragsconvenant ‘Samen Voetballen in Amersfoort’. Een mooi initiatief dat bijdraagt aan een veilige sportklimaat op de Amersfoortse voetbalvelden. Ook vanuit verschillende sportbonden wordt gewerkt met (voorbeeld) gedragsregels. Maak gebruik van deze bestaande kennis.

Heeft jouw vereniging nog geen gedragsregels? Ga er mee aan de slag! Op de website van Centrum Veilige sport Nederland staan voor diverse functies gedragsregels die je zo kunt gebruiken.

Waar? Daar!

Als de gedragsregels zijn opgesteld en ondertekend, is het noodzakelijk om er over te blijven communiceren. Plaats ze zichtbaar op de website, hang ze op een zichtbare plek in/rond je accommodatie. Deel ze met nieuwe leden en vrijwilligers en laat ze eens terug komen tijdens een ALV, in je clubblad of via social media. Door ze proactief zichtbaar te houden, werk je preventief aan een veilig sportklimaat binnen jouw vereniging!

Meer weten of benieuwd wat je nog meer kunt doen rondom een veilig sportklimaat, laat het ons weten via sportvereniging@sro.nl.

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Morgen wat is dat patat? Het weet-wat-je-eet- festival voor kinderen van 4-10 jaar. Van 15-17 uur bij de korfbalvereniging #soesterkwartier Dollardstraat 121. Toegang gratis. Sportactiviteiten, groentefrietjes, wat proef je spel? De Beweegdetective @GMAmersfoort @SRO_Sportcoach

We zijn weer gestart met de #NDC Nationale Diabetes Challenge in @Gem_Amersfoort 80 deelnemers wandelen 20 weken lang. Super! Succes allemaal namens @NVSRO

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

Meer laden...