30 sportclubs in de provincie maken samen een Vuist

Amersfoort, 10 februari – Een bont gezelschap verzamelde zich donderdag 2 februari in het clubhuis van AV Atverni. Bestuurders, trainers, vertegenwoordigers van de provincie en partnergemeenten kwamen bijeen voor de aftrap van het provinciale project Vuist tegen discriminatie. Initiatiefnemer het Nederlands Instituut voor Vechtsport en Maatschappij (NIVM) begeleidt 30 sportclubs in de provincie die zich actief gaan bezighouden met het thema discriminatie en vooroordelen. Aanleiding voor het project is de verbindende en pedagogische mogelijkheden van sport te benutten en incidenten adequaat aan te pakken. Vechtsportorganisaties, voetbal-, hockey-, atletiek- en korfbalverenigingen gaan daarom dit jaar met elkaar aan de slag, gesteund door de provincie Utrecht, om vanuit de kracht van sport het goede voorbeeld te geven, waardoor jeugd zonder vooroordelen op kan groeien en in een veilige omgeving en ver daarbuiten kan sporten. Vanuit Amersfoort zijn NV SRO, vv Hooglanderveen, AFC Quick 1890, AKV Soesterkwartier, HC Eemvallei, Judoschool Midden, Fight Team Amersfoort en Protect Yourself betrokken.

Provinciaal belang
Gedeputeerde Sport, Mirjam Sterk, sprak de aanwezigen via een videoverbinding toe. Met haar woorden benadrukte ze het belang van dit project. ‘Het is een belangrijk thema, discriminatie. Zeker ook in het provinciaal sportakkoord en zeker ook bij ons in de Provinciale Staten’, aldus Sterk. ‘Daarom hebben we ook de handschoen opgepakt om met het NIVM een project te starten om te zorgen dat we discriminatie aanpakken. Het gaat om het bestrijden van incidenten, maar ook over goede voorlichting en preventie. We gaan vandaag een vuist tegen discriminatie maken, niet alleen met de vechtsportclubs, maar ook voetbalverenigingen, judo en hockey doen mee. En dat is ontzettend belangrijk om daar een rol in te spelen.‘

Manifest
Alle aanwezige clubs, gemeentelijke partners Nieuwegein, NV SRO, Veenendaal, SportUtrecht, Judo Bond Nederland, het NIVM zelf én de vertegenwoordiger van de Provincie ondertekenden het Vuist-manifest. Hiermee onderschreven ze de Vuist-waarden én was tevens de start van het project een feit. Expertisecentrum Art. 1 MN zorgde voor een inspirerende werksessie ‘wat is discriminatie en hoe ga je hiermee om’ en daarmee werden ook de eerste zaadjes gepland om er binnen de club een actief vervolg aan te geven.

Uitrol project
Om trainers op de juiste manier toe te rusten actief een vuist te maken, worden er vanuit het project voor de meer dan 100 trainers binnen het project scholingen georganiseerd. Als we jeugd zonder vooroordelen willen opvoeden, is het een absolute must het er expliciet over te hebben, zeggen experts. Tegelijkertijd leggen we vanuit elke club de basis voor duurzame nieuwe ontmoetingen en een open cultuur waar iedereen welkom is. Dit gebeurt door inzet op zichtbaarheid en vooral via regionale en lokale werksessies onder begeleiding van een adviseur van het NIVM en / of een sportprofessional vanuit de gemeente.

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

In 2023 zijn in @Gem_Amersfoort 1.171 kinderen via @JFSCUtrecht Jeugdfonds Sport & Cultuur bij een sportvereniging of zwemles beland. 10% stijging tov 2022. Intermediairs bedankt!

Meer laden...