Landelijke compensatieregelingen voor sportverenigingen

De afgelopen week is de gestegen gasprijs uitvoerig aan de orde geweest in de media. Niet alleen thuis en ondernemers maar zeker ook sportverenigingen voelen het effect van de sterk stijgende energieprijzen en inflatie. Welke regelingen en compensaties zijn er landelijk beschikbaar en wat kun je zelf doen? De Verenigingsadviseurs van SRO Daniel Jellema en Marieke Koudijs ondersteunen en adviseren Amersfoortse sportverenigingen graag op dit thema. Samen kijken we wat wel mogelijk is. 

Wat zijn de opties voor de sportverenigingen in Amersfoort?

 1. Het prijsplafond voor huishoudens: de overheid stelt vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond in voor energietarieven voor de eerste 2900 kWh elektriciteit en 1200 m3 gas die wordt afgenomen. Dit plafond geldt in principe per aansluiting. Naar verwachting kunnen verschillende ‘kleine gebruikers’ in de sport hiervan profiteren.
 2. TEK-regeling: de Tegemoetkoming Energiekosten-regeling (TEK) compenseert 50 procent van de kostenstijgingen voor energieverbruik boven een drempelprijs voor ondernemingen. De verwachting is dat veel sportverenigingen van deze regeling gebruik kunnen maken. Meer info is te vinden op de website van RVO.
 3. Noodfonds amateursportverenigingen: de minister heeft een noodfonds van 6 miljoen euro voor amateursportverenigingen aangekondigd. Dit fonds is bedoeld voor verenigingen die buiten de bovenstaande regelingen vallen en daardoor continuïteitsproblemen krijgen. De voorwaarden voor het fonds moeten nog uitgewerkt worden.
 4. 1 op 1 Maatwerk: in het geval je als vereniging in acute financiële problemen komt als gevolg van de gestegen energielasten en inflatie, neem contact op met je verenigingsadviseur. Met elkaar kijken we welke oplossingen mogelijk zijn en welke maatwerkondersteuning noodzakelijk is. Wanneer dit geldt voor jouw vereniging, neem dan contact op met Daniel Jellema of Marieke Koudijs via sportvereniging@sro.nl.

Wat kun je zelf doen?

Veel sportclubs verkeren in zwaar weer, omdat de energierekening te hoog wordt. Je kunt direct zelf starten met energiebesparende oplossingen die zonder (grote) investeringen direct je energiekosten verlagen. Je kunt dus zelf in actie komen.
De energierekening stond tot voor kort niet bovenaan de agenda bij veel sportaccommodaties, maar op dit moment bepalen de hoge energiekosten bijna ieder gesprek. Douchebeleid, de verwarming uit, kantines dicht, zwembaden dreigen te moeten sluiten, de media staan er vol mee. We zetten wat tips op een rij om zelf mee aan de slag te gaan.

Monitoring

Door te monitoren leer je je accommodatie en energiegebruik beter kennen. Pas dan kun je zien welke resultaten je behaalt met je uitgevoerde maatregelen.

 • Maak iemand verantwoordelijk voor energiebeheer
 • Stel een groep samen om aan de slag te gaan
 • Maak van energiebeheer een vast punt op de agenda.

Vervolgens neem je de tijd om de volgende zaken op papier te zetten:

 • Hoeveel energie verbruik je? Dan gaat het om zowel gas als elektra.
 • Waar verbruik je deze energie?
  Kun je inzicht krijgen in verschillende ruimtes, misschien zelfs in verbruik per apparaat? Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar.
 • Wanneer gebruik je energie?
  Als je bijvoorbeeld ziet dat je gas en elektra verbruikt op momenten dat niemand aanwezig is, waar gaat dat dan naartoe? En is dat eigenlijk wel nodig?

Met deze hulpmiddelen krijg je meer inzicht in je energieverbruik:

 • Een slimme meter op je gas- en elektra aansluiting. Als je deze nog niet hebt, kun je deze gratis laten installeren door je netbeheerder. Je kunt de informatie dan uitlezen via een app of webportaal.
 • Als je meer gedetailleerde informatie wil, kun je verbruiksmeters per apparaat installeren. Deze koop je in de bouwmarkt en plaats je tussen het apparaat en het stopcontact. Vervolgens zie je hoeveel het apparaat verbruikt.

Oké, en dan nu de handen uit de mouwen, te beginnen met isolatie.

Isolatie

Als je je sportaccommodatie goed geïsoleerd hebt, merk je dat direct in je stookkosten. Dat kan met grote, maar ook met kleine aanpassingen die geen grote investering vragen.

Quick Wins 

 • Isoleer de warmwater- en warme cv-leidingen.
  De leidingen van de ketel naar de radiator verliezen onderweg warmte, deze kun je beter isoleren door het aanbrengen van buisisolatie. Dit is te koop bij de bouwmarkt en makkelijk aan te brengen.
 • Zorg dat alle gaten en kieren gedicht zijn.
  Loop eens een rondje door je accommodatie en voel waar het tocht (gebruik hiervoor bijvoorbeeld een waxinelichtje) en maak deze plekken dicht. Let wel op dat je nu en dan de lucht ververst, liefst op de warme momenten van de dag.
 • Plak radiatorfolie achter de radiatoren, dan verlies je geen warmte via de muur.

Grote aanpassing 

 • Isoleer je dak, vloer, ramen of gevel. Als er ruimte is om te investeren, kijk dan of je grote oppervlakten, zoals je dak kan isoleren. Zit er een aannemer of andere vakman in je ledenbestand? Kijk of het samen met een groep bereidwillige leden mogelijk is om zelf aan de slag te gaan met je accommodatie, dat kan veel (arbeids)kosten schelen. Vaak kun je voor het aanbrengen van isolatie subsidie aanvragen, bijvoorbeeld de BOSA.

Verwarming

Je hoeft niet direct je verwarming uit te zetten om toch te besparen op je gasrekening. Sterker nog, je wil niet dat het ene probleem ontstaat, doordat je het andere probeert op te lossen (denk bijvoorbeeld aan vochtontwikkeling als je de verwarming helemaal uitzet). Met deze tips kun je direct aan de slag.

Quickwins 

 • Sluit deuren en ramen. Het klinkt als een open deur, maar hoe vaak staat de deur van de kantine open als de verwarming aan staat?
 • Zorg voor een goede instelling van je verwarming in tijd en temperatuur.
  Vaak kan de verwarming wel een graadje lager en met iedere graad bespaar je 6% gas.
 • Plaats thermostaatkranen op de verschillende radiatoren en draai deze terug of uit (als een ruimte niet wordt gebruikt)
 • Zorg dat een radiator al zijn warmte af kan geven aan de ruimte, verwijder dozen, tassen etc. voor de verwarming.
 • Zorg dat je je verwarmingsinstallatie goed onderhoudt. Dat is heel belangrijk, want dan blijft je verwarming optimaal en efficiënt werken.

Grote aanpassing

 • Wil je helemaal stoppen met het gebruik van gas? Dan kun je een warmtepomp laten installeren. Laat je hierover goed informeren en kijk naar de beschikbare subsidies. Op Sport NL Groen vind je specifieke informatie en subsidies voor jouw sportaccommodatie.

Douchewater

Met (warm) douchen wordt veel gas verbruikt, namelijk 0,2 mper douchebeurt van vijf minuten. Hier is dus vaak winst te behalen.

Quickwin 

 • Plaats een timer waar maximaal 5 minuten gedoucht kan worden per keer en installeer een pauze na elke douchebeurt.
  Maak de tijd ook op een andere manier merkbaar, bijvoorbeeld met een piep of zoemer, zodat iedereen elkaar er bewust op aan kan spreken.
 • Schakel een aantal douches uit, zodat mensen op elkaar moeten wachten en dus minder lang willen douchen.
 • Maak duidelijk aan je leden hoe hun gedrag kan bijdragen. Je kan aan kort douchen ook een beloning hangen.

Grote aanpassing 

 • Als er een natuurlijk moment is om aanpassingen te doen, zoals renovatie van de kleedkamers, kan het installeren van een warmtepomp of een warmteterugwin-installatie een goede keuze zijn.

Verlichting

Verlichting is belangrijk op een sportaccommodatie, onder andere voor de veiligheid. Met een aantal aanpassingen kun je ook op verlichting besparen Ook wanneer je al gebruik maakt van duurzame verlichting, zoals ledverlichting.

Quickwin 

 • Kijk naar het vermogen waar je veldverlichting op in staat gesteld. Kan dat misschien vaker op trainingsstand?
 • Zorg voor een timer, bewegingssensor of daglichtschakelaar, zodat (binnen)verlichting niet onnodig aan staat.
 • Als je in de kantine of kleine binnenruimtes nog geen ledverlichting hebt, vervang je verlichting dan. Dat levert altijd direct besparing op.

Grote aanpassing 

 • De aanschaf van ledveldverlichting is een grote investering, maar levert ook een hele grote besparing op je elektriciteitsnota. Deze kan wel oplopen tot 50%. Daarnaast kun je ook vaak je elektriciteitsaansluiting verkleinen met het installeren van ledverlichting. Dat scheelt veel in de vaste lasten. Voor de installatie van ledverlichting kun je als vereniging gebruik maken van subsidie BOSA.

Apparatuur

Ten slotte kun je besparen door anders met apparatuur, zoals koelingen en vriezers, om te gaan.

Quickwin 

 • Zet apparaten uit buiten gebruikstijd.
 • Installeer een tijdschakelaar, zodat dit automatisch gaat en je het niet kunt vergeten.
 • Vervang oude energieslurpende apparaten door energiezuinige apparaten. Vaak krijgen clubs met de beste bedoelingen oude koelkasten en vriezers van leden, maar dat kost soms meer dan het oplevert.

Je kunt dus direct aan de slag om de eerste stappen te zetten. Je ziet wat klimaatvriendelijk gedrag oplevert en daarmee is een volgende stap naar een energieneutrale club makkelijker te zetten.  Dus wacht niet langer. Maak iemand verantwoordelijk voor energiebesparing. Doe het samen en start vandaag nog.

Bron: KNVB en Alles over sport

Er is hulp!

Heb je vragen of zorgen over de stijgende energieprijzen? Neem dan contact op met Daniel Jellema of Marieke Koudijs via sportvereniging@sro.nl.  We helpen je graag verder!

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

In 2023 zijn in @Gem_Amersfoort 1.171 kinderen via @JFSCUtrecht Jeugdfonds Sport & Cultuur bij een sportvereniging of zwemles beland. 10% stijging tov 2022. Intermediairs bedankt!

De Achtbaan is de sportiefste school @Gem_Amersfoort geworden. Hoe word je dat? Door heel veel mee te doen met toernooien. 13x! Dan krijg je een kado en komt wethouder @vanKoningsveld op bezoek. Gefeliciteerd!

Meer laden...