Start sportseizoen ook in het teken van Vuist

Alle scholen zijn weer begonnen. Dat betekent ook de start van een nieuw sportseizoen!

Zo ook bij de voetbalclubs AFC Quick en vv Hooglanderveen die deelnemen aan het provinciale project ‘Vuist tegen discriminatie’. Beide clubs hadden op hun startdag speciale aandacht voor de thema’s ‘discriminatie, vooroordelen en uitsluiting’. Elke club deed dat op zijn eigen manier geïntegreerd in een aansprekend programma voor (nieuwe) leden en hun ouders.

Het project Vuist gaat uit van de sociale kracht van de sportclub; een plek waar sporters van jong tot oud uit alle lagen van de bevolking samenkomen. Juist de verbindende mogelijkheden staan hierbij centraal. En ook de grote rol en invloed die trainers op jongeren bij hun ontwikkeling hebben, wordt gebruikt. Alle clubs die deelnemen aan het project hebben ‘inclusie’ hoog in het vaandel staan en zijn actief aan de slag met het thema ‘discriminatie’. Het stellen van de juist sociale norm is een onderdeel van het project, dat mogelijk gemaakt is door de provincie Utrecht.

Die sociale norm kreeg een prominente plek tijdens de startdagen van de voetbalclubs. Er hingen posters, het Vuist schild, en er was aandacht voor de thema’s van Vuist in de voorlichting naar ouders en nieuwe leden.

Nieuwe ontmoetingen

Het project Vuist vindt voor een groot deel plaats in de club. Met ook aandacht voor ‘nieuwe ontmoetingen’ om zo mensen kennis te laten maken met de sport en club.
Op deze open dagen kwamen oude bekenden elkaar weer tegen maar ook werden er vele nieuwe mensen verwelkomd op de sportparken waardoor er weer nieuwe ontmoetingen plaatsvonden en men kennismaakte met de club en waar de clubs voor staan: een open en inclusieve club!

Scholing

Om de trainers/begeleiders van de clubs op de juiste manier toe te rusten actief een vuist te maken, worden er de komende maand scholingen georganiseerd. Tijdens deze scholing is er een actief praktijkdeel en krijgen alle deelnemers daarnaast de kennis en inzichten over discriminatie en vooroordelen aangereikt. Ook worden er tools overgedragen om het contact tussen die vele verschillende doelgroepen in de sportclub ook echt te benutten. Ze gaan aan de slag met sportieve werkvormen waarbij o.a. het inleven in de ander, begrip en respect voor elkaar en het maken van contact met sporters kan worden geoefend.

In september en oktober worden er op drie momenten een scholing aangeboden in Amersfoort. Op 12 en 19 september bij vv Hooglanderveen en op 9 oktober bij AFC Quick.

Deelnemende clubs

In de Gemeente Amersfoort nemen naast bovengenoemde clubs ook Judoschool Midden, AKV Soesterkwartier, HC Eemvallei, Protect Yourself en Fight Team Amersfoort deel aan het project. De clubs worden hierbij ondersteunt door SRO en NIVM.

Voor vragen neem contact op met Edwin Korenberg (NIVM) via korenberg@nivm.nl of Daniel Jellema (SRO) via djellema@SRO.nl

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

In 2023 zijn in @Gem_Amersfoort 1.171 kinderen via @JFSCUtrecht Jeugdfonds Sport & Cultuur bij een sportvereniging of zwemles beland. 10% stijging tov 2022. Intermediairs bedankt!

De Achtbaan is de sportiefste school @Gem_Amersfoort geworden. Hoe word je dat? Door heel veel mee te doen met toernooien. 13x! Dan krijg je een kado en komt wethouder @vanKoningsveld op bezoek. Gefeliciteerd!

Meer laden...