Verduurzamingstraject ‘De Utrechtse Plus’

Veel sportverenigingen hebben te maken met oplopende energiekosten, hebben een oude Cv-ketel die aan vervanging toe is of stoken zich een ongeluk omdat de deur van de kantine altijd open staat. Tijd voor een verduurzamingsslag!

Maar waar begin je met verduurzamen en welke investeringen verdien je snel terug? Met ‘De Utrechtse Plus’ worden sportverenigingen gratis van A tot Z ondersteund in hun weg naar een duurzamere club. Amersfoort is recent aangesloten bij de pilot van de Utrechtse Plus, een initiatief vanuit de provincie Utrecht ter verduurzaming van buitensportaccommodaties. Is jouw vereniging toe aan verduurzamen? Maar weet je niet hoe je moet beginnen of loop je vast na een energiescan? 

Hoge kosten, veel gedoe?

  • Hoge energierekeningen
  • Onderhoudskosten
  • Verouderde accommodaties

Komt jou dit ook bekend voor? Veel buitensportverenigingen ervaren momenteel een stijging in de kosten. Heb je het over verduurzamen, dan denkt men gelijk aan zonnepanelen, warmtepompen en ledverlichting. Vaak dure investeringen met een lange terugverdientijd. Maar dit hoeft niet!

Ook met kleine stappen kun je al succesvol verduurzamen. Dit begin dit jaar is de provincie Utrecht gestart met het project de ‘Utrechtse Plus’. Het verduurzamen van buitensportaccommodaties is een belangrijk onderdeel van de duurzaamheidsambities van de provincie Utrecht. Via de Utrechtse Plus wil de provincie buitensportverenigingen helpen te verduurzamen en klimaatbestendiger te worden.

De ‘Utrechtse Plus’ is een intensief, maar gratis, begeleidingstraject voor sportverenigingen. Samen met je eigen verenigingsadviseur uit de Utrechtse Plus doorloop je drie fases om tot realisatie te komen.

Hoe ziet het proces eruit?

Fase 1 staat in het teken van drie checks waarmee de verenigingsadviseur samen met jouw vereniging gaat kijken of de vereniging klaar is om het proces te doorlopen. Verenigingen die al een energiescan hebben uitgevoerd, starten in fase 3 de realisatiefase.

In de realisatiefase bespreekt de verenigingsadviseur en de energiecoach samen met jouw vereniging de verduurzamingsmaatregelen op basis van de energiescan. Samen maken we een plan van aanpak om de verduurzamingsmaatregelen. We nemen stap voor stap de tijd om tot implementatie te komen. Waar je dan aan kunt denken is; het opzetten van een werkgroep, financieringsmogelijkheden vinden, opvragen van offertes en creëren van draagvlak binnen de vereniging. Een geslaagd traject eindigt pas na realisatie.

Is jouw vereniging toe aan verduurzamen? Maar weet je niet hoe je moet beginnen of loop je vast na een energiescan? Laat het weten via sportvereniging@sro.nl en we kijken samen wat De Utrechtse Plus voor jouw vereniging kan betekenen!

Deel dit artikel

Kopieer link
1

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

In 2023 zijn in @Gem_Amersfoort 1.171 kinderen via @JFSCUtrecht Jeugdfonds Sport & Cultuur bij een sportvereniging of zwemles beland. 10% stijging tov 2022. Intermediairs bedankt!

De Achtbaan is de sportiefste school @Gem_Amersfoort geworden. Hoe word je dat? Door heel veel mee te doen met toernooien. 13x! Dan krijg je een kado en komt wethouder @vanKoningsveld op bezoek. Gefeliciteerd!

Meer laden...