main content of the page

Subsidies & fondsen

Sport- en beweegakkoord

In 2018 is het eerste landelijke Sportakkoord gesloten door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), De Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) en NOC*NSF. Dit landelijke Sportakkoord heeft als doel om de kracht van sport en bewegen in te zetten voor onze maatschappij. Na vijf jaar hebben het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), NOC*NSF en het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) het landelijke Sportakkoord geëvalueerd en een nieuw akkoord gesloten.

Nadrukkelijk willen we bewegen als belangrijk onderdeel van een gezonde, actieve leefstijl voor alle inwoners van Amersfoort binnen dit Sportakkoord een plaats geven.

In het Landelijk Sportakkoord staan drie bouwstenen centraal, namelijk:

  1. Het fundament op orde
  2. Vergroten van het bereik
  3. Zichtbare betekenis

Zeker bij de uitwerking hiervan zien we natuurlijk vele raakvlakken met de zes thema’s uit het Nationaal Sportakkoord. In Amersfoort hebben we gekozen voor vier ambities in het Sport & Beweegakkoord II, te weten:

1. Sport en bewegen als middel
1.1 Inclusie en diversiteit
1.2 Preventieve werking van bewegen
1.3 Ruimte voor bewegen

2. Vitale Sport- en beweegaanbieders
2.1 Organisatie- en bestuurskracht van sport- en beweegaanbieders versterken
2.2 Sociaal veilig sport- en beweegklimaat

3. Vaardig in bewegen
3.1 Van jongs af aan vaardig in bewegen (0-6 jaar oud)
3.2 Blijven bewegen (12-23 jaar oud)

4. Maatschappelijke waarde van topsport
4.1 Talentontwikkeling (breed motorische ontwikkeling)
4.2 Topsport die inspireert

  • De keuze voor bovenstaande vier ambities betekent niet dat er op de andere onderwerpen geen inspanningen plaatsvinden in Amersfoort. In het vervolg op de sportnota wordt door de gemeente een uitvoeringsplan opgesteld met o.a. de investeringen in sportaccommodaties en openbare ruimte.

Dus: wil jij een maatschappelijk project initiëren die bijdraagt aan één van de drie ambities uit het Sport- en Beweegakkoord II? Schroom dan niet om een projectaanvraag in te dienen. De mogelijkheid bestaat om zelf een project te initiëren, maar ook om een bestaande interventie te omarmen, officieel erkend door het Kenniscentrum Sport en Bewegen. Zie hier de erkende interventies.

Hoeveel subsidie?

De maximale kosten voor een projectaanvraag mogen €15.000,- bedragen. Echter, de richtprijs die we als advies meegeven is ongeveer €5.000,-.

Wanneer aanvragen?

Projectaanvragen kunnen het gehele kalenderjaar worden ingediend. Het kernteam Sport- en Beweegakkoord II (bestaande uit afgevaardigden vanuit verschillende domeinen) komt viermaal per jaar bijeen om de aanvragen te beoordelen. In 2024 komt het kernteam op 14 maart, 14 mei en 14 september bijeen. Zorg dus dat een projectaanvraag voor deze data binnen is.

Meer informatie en aanvragen

Voor meer informatie over het Sport- en Beweegakkoord II kun je mailen naar Matthijs Schaller via sportakkoord@sro.nl. Een projectaanvraag indienen kan hier. Zorg dat je het template (in Word) download van deze pagina, vervolgens invult en opslaat als PDF.

Bel mij terug

Waar mogen wij je over terugbellen?

"*" geeft vereiste velden aan

* - verplichte velden

Morgen wat is dat patat? Het weet-wat-je-eet- festival voor kinderen van 4-10 jaar. Van 15-17 uur bij de korfbalvereniging #soesterkwartier Dollardstraat 121. Toegang gratis. Sportactiviteiten, groentefrietjes, wat proef je spel? De Beweegdetective @GMAmersfoort @SRO_Sportcoach

We zijn weer gestart met de #NDC Nationale Diabetes Challenge in @Gem_Amersfoort 80 deelnemers wandelen 20 weken lang. Super! Succes allemaal namens @NVSRO

Liendert speelt! Mooie samenwerking in de wijk. Bewegen mag dan natuurlijk niet ontbreken, dus wij zijn er bij. @NVSRO @Gem_Amersfoort @abcrustlien

Meer laden...