Twintig kleuters huppelen door het gymzaaltje, totdat de muziek stopt. Dan gaan ze allemaal op hun tenen staan en strekken hun armpjes zo ver mogelijk omhoog. Ze zijn reuzen! Juf Marianne Grim vraagt of ze zich nog groter kunnen maken en de ‘reuzen’ groeien allemaal nog tien centimeter. Bij de volgende opdracht gaan ze op hun buik liggen, en dan op hun rug. De kinderen weten bij na allemaal hoe dat moet. De laatste opdracht is een beetje ‘raar’, erkent Marianne: met je neus op de bank. De kleintjes giechelen, want dat is natuurlijk raar. Maar als de muziek stopt, knielen ze op de grond en raken voorzichtig met hun neus de bank aan.

Het bewegen is van groots naar klein, van grove naar fijne motoriek, van eenvoudig naar complex. Het lijkt heel simpel, maar dat is het niet. Dit is het werk van een vakdocent lichamelijke opvoeding, die weet hoe deze kleuters bewegen en ontwikkelen. Met speelse vormen en muziek die bij de leeftijd past, nodigt ze kinderen uit zichzelf, elkaar en de ruimte te ontdekken.
Bewegen leuk vinden
Marianne Grim heeft aan de A.L.O. in Amsterdam gestudeerd en is 1e graads docent lichamelijke opvoeding (LO). Sinds mei 2019 is zij coördinator van de Vakgroep Bewegingsonderwijs bij SRO. De vakgroep bestaat naast Marianne uit Jelte Bakker en uit jonge docenten lichamelijke opvoeding, die door scholen ingehuurd kunnen worden voor goede gymlessen. “De Vakgroep wil de kwaliteit van het bewegingsonderwijs op basisscholen verhogen én de continuïteit van de lessen borgen.” Op jonge leeftijd wordt de basis gelegd voor het bewegen. “Het is zo belangrijk dat ze bewegen leuk vinden. Als je iets leuk vind, blijf je het doen en dat is zo ontzettend belangrijk in de strijd tegen het vele stilzitten.”

Kinderen bewegen minder dan ooit!
“Nederland is kampioen stilzitten”, zegt Jelte Bakker, oprichter van ‘Sportivate’. Ook al doet 86% van de Amersfoortse kinderen aan sport, ze bewegen minder dan ooit. En het wordt elk jaar minder. “In 2009 speelden kinderen nog 1500 uur per jaar, in 2019 is daar nog maar 10% van over. Wij zitten in een beweegcrisis en dat is een probleem, want stilzitten remt zowel de fysieke als mentale ontwikkeling. Wij  willen spelen / bewegen een serieuze plek in de maatschappij geven.”

Vakgroep Bewegingsonderwijs: echte win-win
Marianne en Jelte werken samen in de Vakgroep. De Vakgroep gaat professioneel te werk naar de scholen toe en coacht en begeleid de docenten als groep en individueel volgens een vakwerkplan. “Bij scholing en begeleiding is geen standaard. Bij ons wel! Wij willen jonge vakleerkrachten enthousiast maken en houden voor het vak. Door samen te leren en elkaar uit te dagen, houden we elkaar bij  de les. Zo blijft het leuk en hopen we ze te behouden als docent.”

Werkdrukgelden
Voor de scholen biedt de Vakgroep uitkomst. Twee jaar geleden stelde de overheid geld beschikbaar om de werkdruk op scholen te bestrijden. Met succes, meldt de Volkskrant op 2 september jl. Een aantal Amersfoortse scholen hebben de werkdrukgelden ingezet voor vakleerkrachten LO. Een succes voor de Vakgroep. “Omdat onze docenten volledig bevoegd zijn, kunnen de leerkrachten van de school hun taak volledig overdragen en hebben zij  de handen vrij  om andere taken te doen. Wij  bieden de kwaliteit die zij  wensen en dat kunnen we het hele jaar door garanderen. Een echte ‘win-win’ dus!”, sluit Marianne trots af.

Wil je meer weten over de Vakgroep Bewegingsonderwijs? Stuur een mailtje naar Marianne via mgrim@sro.nl

Deel dit artikel

Kopieer link