Schoolkinderen in Leusden leren alles over zwemveiligheid dankzij AFAS Swim Experience

In een waterrijk land zoals Nederland is goed kunnen zwemmen heel belangrijk. En dat houdt niet op bij het beheersen van de schoolslag en borstcrawl. Om kinderen goed op uitdagende situaties in en om het water voor te bereiden, heeft zwembad Octopus de AFAS Swim Experience ontwikkeld: een uniek, leuk en leerzaam zwemprogramma voor basisschoolleerlingen uit groep 5 t/m 8. Onlangs werd het seizoen afgesloten met een nieuwe lichting enthousiaste kinderen, die het programma succesvol hebben doorlopen.

Maatschappelijk belang

Het initiatief voor de Swim Experience ligt bij het zwembad en de Gemeente Leusden. Gerard Onink, bedrijfsleider van zwembad Octopus, vertelt: “Met het wegvallen van het schoolzwemmen merkte je dat kinderen minder vaak zwommen, wat ten koste ging van hun zwemvaardigheid. Dat is natuurlijk geen positieve ontwikkeling. Hier wilden wij wat aan doen. We hebben een plan geschreven en scholen benaderd. Zij wilden graag meedoen. Het enige probleem was de financiering: er was badwater en veel enthousiasme, maar geen geld om personeel op te leiden en in te zetten. Samen met onze SRO directeur Marjon van Vilsteren en de wethouder zijn we op zoek gegaan naar een sponsor. Die vonden we in AFAS software. Zij waren direct enthousiast, met name vanwege het maatschappelijke belang en het grote bereik dat we met de Swim Experience hebben binnen Leusden: nagenoeg alle basisscholen doen mee. Voorwaarde van AFAS was wel dat er meer sponsoren aan zouden haken, en die vonden we gelukkig ook. In 2016 konden we starten met de AFAS Swim Experience.”

logo AFAS swim experience
Uniek concept

De AFAS Swim Experience is een uniek concept in Nederland. Bart Beunder, zweminstructeur, legt uit: “De AFAS Swim Experience is door ons eigen team bedacht, uitgewerkt en bijgeschaafd tot het veelzijdige programma dat we nu hebben. Aan de hand van thema’s leren de kinderen stap voor stap verschillende vaardigheden. Tijdens het herfstthema leren ze onder andere wat je moet doen als je met regenkleding te water raakt. Het gaat niet alleen om zwemtechniek, maar kinderen leren ook handigheidjes. Bijvoorbeeld dat je je rubberlaarzen kunt gebruiken om op te drijven. Tijdens het winterthema leren ze hoe je uit een wak kunt komen en over krakend dun ijs kunt kruipen. En tijdens het zomerthema komt aan bod wat je moet doen als je in zee in een mui of golven terecht komt en wat waarschuwingsvlaggen betekenen op het strand. Alles wordt spelenderwijs geoefend. Steeds eens stapje moeilijker. Aan het eind van een thema krijgen de kinderen een waterpaspoort, waarin staat wat ze geleerd hebben.”lachende jongen op bord in zwembad
AFAS Swim Experience geeft boost aan zelfvertrouwen

De Swim Experience is niet alleen heel leerzaam, maar vooral ook heel erg leuk om te doen. Gerard: “Met het groeien van de vaardigheden zie je ook het zelfvertrouwen van de kinderen groeien. Ze komen in groep 5 vaak schuchter binnen en verlaten ons in groep 8 met flinke dosis zelfvertrouwen. Het is voor ons geweldig om te zien hoe enthousiast de leerlingen zijn over wat ze geleerd hebben”  Bart vult aan: “We zien ook regelmatig dat kinderen het zwemmen zo leuk vinden dat ze zich na de Swim Experience aansluiten bij bijvoorbeeld een waterpolo-,  zwem- of schoonspringvereniging. Dat is natuurlijk super! Daarnaast sluiten we het seizoen altijd af met vaardigheden die tijdens de zomervakantie van pas kunnen komen, zoals veilig snorkelen. Zo kunnen ze het geleerde meteen in de praktijk uit gaan proberen.”

De toekomst voor de AFAS Swim Experience

Wensen voor de toekomst zijn er genoeg. Gerard vertelt: “In de toekomst zouden we heel graag willen uitbreiden naar meer gemeentes in de regio, bijvoorbeeld Woudenberg. Daarnaast willen we de Swim Experience ook toegankelijk gaan maken voor kinderen vanaf groep 3. We ontvangen sinds vorig jaar een bijdrage van de gemeente. We zijn hartstikke blij dat zij, AFAS Software en onze andere sponsoren (hieronder benoemd), het mogelijk maken om dit unieke zwemprogramma in Leusden en Achterveld aan te kunnen blijven bieden. Sinds de start van de AFAS Swim Experience tot nu hebben al een kleine 4000 kinderen het programma doorlopen. Ieder jaar komen daar weer 350 nieuwe kinderen bij. Ons bereik, en daarmee de zwemveiligheid van kinderen uit onze regio, groeit daarmee gestaag. Daar zijn we enorm trots op.”

Voor het nieuwe schooljaar is Zwembad Octopus nog op zoek naar nieuwe sponsoren die de AFAS Swim Experience willen steunen. Iets voor uw bedrijf/organisatie, en wilt u hier meer over weten? Neem dan contact op met Gerard Onink via 033 494 3043 of gonink@sro.nl. Sponsoren worden jaarlijks op de hoogte gehouden van de voorgang. Daarnaast worden ze vermeld op onder meer onze website en op de waterpaspoorten.

Met dank aan onze huidige sponsoren: AFAS Software, Gemeente Leusden, SRO, Lomans totaalinstallateurs, De Hakhorst Pannenkoekenboerderij, Futurum begeleid wonen, Yours accountancy, SNO Leusden, STIBO personeelsdiensten