De gemeenten Amsterdam en Haarlem vragen met een uniek aanbestedingstraject markpartijen om een zo duurzaam mogelijk kunstgrasveld te ontwikkelen. Het gaat bijvoorbeeld om velden die gemaakt zijn van circulaire materialen, om velden die bijdragen aan de energietransitie of  om velden die de stad verkoelen. Uiteindelijk zullen succesvolle pilots regionaal worden opgeschaald door gezamenlijk in te kopen.

Vrijdag 15 december was de feestelijke ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst (SOK). Hierin staan samenwerkingsafspraken tussen de Gemeente Amsterdam en Haarlem voor het project Scale Up Toekomstbestendige kunstgrasvelden. Wethouders Sport Eva de Raadt (Haarlem) en Sofyan Mbarki (Amsterdam) ondertekenden het document. Dit vond plaats bij C.K.V. Rapid en H.K.C. Haarlem, waar nu meerdere korfbalvelden worden vervangen voor duurzamere kunstgrasvelden.

Wethouder Sofyan Mbarki (Sport en Bewegen): ”In Amsterdam zijn we, net als in Haarlem, al jaren bezig met het verduurzamen van onze sportvoorzieningen. Daar hebben we de innovatie vanuit de markt hard bij nodig. In 2019 hebben we al het koelste kunstgras voetbalveld ter wereld aangelegd bij het sportpark de Laan van Spartaan. Dit jaar hadden we een wereldprimeur met het eerste waterloze hockeyveld dat is aangelegd in Weesp. Dit soort innovaties maakt onze sportparken toekomstbestendig, terwijl de ervaringen van gebruikers ook heel positief zijn. Ik kijk uit naar de uitvindingen die dit aanbestedingstraject gaan opleveren.”

Marktpartijen
Amsterdam en Haarlem zoeken verschillende partijen die samen innovatieve oplossingen ontwikkelen voor een aantal ambities op het gebied van de energietransitie: duurzame kunstgrasvelden van circulaire materialen, een verbeterde waterhuishouding, een betere aanpak van hittestress.

Met meer dan 200 sportvelden in Amsterdam en Haarlem kan dit project veel impact hebben op het verduurzamen van beide steden. Vervolgens kunnen andere gemeenten ook op weg worden geholpen met toekomstige aanbestedingen.

LIFE subsidie
Voor dit project hebben de gemeenten een Europese subsidie ontvangen vanuit het LIFE programma. De LIFE-subsidie zorgt ervoor dat dit aanbestedingstraject verder ontwikkeld, onderzocht en verspreid kan worden.