Het resulteerde uiteindelijk in de nieuwe ‘Bavo Beach Club’ die de beschikking kreeg over tien speelvelden op een stuk niet gebruikt grasveld bij voet- en softbalclub DIO. De verlichting en nutsvoorzieningen moeten er nog komen en, vooralsnog, zijn er voor de horeca, opslag, douche- en kleedgelegenheid drie containers geplaatst.

De ervaring heeft geleerd dat bij de opstart van de ‘strandversie’ bij een reguliere club ongeveer een derde van de leden ook daadwerkelijk gaan beachvolleyballen. “Met nieuwe aanwas kan het ledenaantal al snel oplopen naar vierhonderd beoefenaars”, laat initiatiefnemer Jaap Vos weten.  Juist vanwege de verwachte aanwas is gekozen voor een andere naam. “We vinden dat ‘beach’ niet alleen voor zaalvolleyballers is maar richten ons ook op oud-volleyballers die ooit in de zaal speelden. Maar het blijkt dat er ook mensen op afkomen die de lifestyle aanspreekt en het gewoon leuk vinden om te beachvolleyballen. Met name de ongebonden sporters, sportschool bezoekers en bootcampers die toch van een balsport houden die we op deze manier willen bereiken. Het is echt een zelfstandige sport.”

beachvolleybal aan het Spaarne in Haarmel

Voor is aanleg werd 200.000 euro budget uitgetrokken. SRO voerde de opdracht uit in opdracht van de gemeente Haarlem. Projectleider buitensport Ruud van Schaik deed de voorbereiding en het toezicht tijdens de aanleg van de accommodatie. “De grootste klus is het grondverzet. Daarvoor worden aannemers gecontracteerd die dit dan uitvoeren. Maar ook voor de aanleg van beregening, het plaatsen van de hekwerken en andere toebehoren werken we met partijen samen”, aldus Van Schaik.

Opmerkelijk was dat het zand niet zomaar van het strand kon worden geschept. Het zand met een Olympisch keurmerk werd speciaal vanuit Drenthe ingereden. “Elke gemeente moet nog twee keer nadenken als ze het niet aanleggen en het onderhoud in hun exploitatiebegroting opnemen. Als je bedenkt dat er bij ons op termijn ongeveer vijfhonderd leden gebruik maken van de accommodatie en het onderhoud relatief weinig kost, is het veel plezier voor weinig geld.” En er is nog een opmerkelijk voordeel. “De bewoners zijn ook heel tevreden. Het is natuurlijk heel fijn dat ook de omgeving er blij mee is.”

Met deze accommodatie is de gemeente Haarlem een nieuwe sport rijker. Vos tot slot: “En een sport met Olympische status. Beachvolleybal behoort sinds de jaren negentig tot de olympische sporten. Bovendien werd Sanne Keizer, Bavo Beach ambassadeur, in de zomer van 2018 Europees kampioene.”

beachvolleybal aan het Spaarne in Haarmelbeachvolleybal aan het Spaarne in Haarmel