Beheer en onderhoud Haarlemse molens

Wist je dat we in opdracht van de Gemeente Haarlem maar liefst vijf prachtige molens beheren? Het gaat om drie poldermolens, één houtzaagmolen genaamd “De Eenhoorn” en één museummolen met de naam “De Adriaan.”

Het dagelijkse onderhoud van de molens wordt uitgevoerd door de Stichting Molens Zuid Kennemerland (SMZK), bestaande uit voornamelijk vrijwillige molenaars. Kleine herstelwerkzaamheden kunnen zij uitvoeren in hun eigen werkplaats. Groot onderhoudswerk wordt in samenwerking met SRO uitgevoerd. Hiervoor werken we nauw samen met het bestuur van de SMZK. Samen zetten we de aanbesteding uit bij molenmakers, waarbij de specifieke molenkennis vanuit de SMZK en de molenmakers komt en de opdracht en het budget, beschikbaar gesteld door de Gemeente, wordt beheerd vanuit SRO.

 

Werkzaamheden De Adriaan en De Eenhoorn

Molen in HaarlemOnlangs begon bij Molen de Adriaan een mooi project, waarbij het verouderde houtwerk van de wieken door de molenmaker werd vervangen. Dit onderhoud was broodnodig en zal de molen in topconditie houden. NH-Nieuws heeft er een reportage over gemaakt, waarin ze spraken met zowel de molenaar als de molenmaker, die deze molen toevalligerwijs in 2000 ook zelf heeft gebouwd. Hij kent de molen dan ook door en door. Je kunt de reportage hier bekijken.

Aan de andere kant van Haarlem, bij Molen de Eenhoorn, staat ook een groot onderhoudsproject op de planning. De wieken van deze molen zullen volledig worden vervangen. Het nieuwe wiekenkruis is al eerder door de molenmaker vervaardigd, en wordt in 1 keer geplaatst. Vrijwilligers van de SMZK werken ook hier samen met de molenaar om al het oude houtwerk, ook wel het “hekwerk” genoemd, van de oude wieken te verwijderen. Hierdoor kan de molenmaker de roeden sneller en efficiënter vervangen.

Door deze prettige samenwerkingen, waarin we gebruik maken van ieders expertise, kunnen we er zorg voor dragen dat de prachtige Haarlemse molens in perfecte staat worden behouden voor de toekomst.