Veiligheid voorop! Daar is iedereen het over eens. Als ik jullie vraag wat bij dit begrip als eerste te binnen schiet, denk ik niet dat ‘digitale veiligheid’ direct naar boven komt. Toch wil ik stilstaan bij dit aspect in een tijdperk waar ICT (informatie- en communicatietechnologie) dagelijks een hele grote rol speelt. Data is belangrijk en wordt steeds belangrijker.

Ook SRO beschikt over waardevolle data voor onze klanten en opdrachtgevers. Het stelt ons in staat hen te helpen bij het maken van de juiste keuzes. Het continu kunnen beschikken over de juiste data is al een paar jaar onmisbaar. We kunnen hiermee beter inspelen op de wensen van gebruikers. Tegelijkertijd hebben we data als bezettingspercentages en bezoekersaantallen nodig om de gemeenten waarvoor we werken, goed te kunnen rapporteren over het maatschappelijk rendement van de accommodaties. Ook gegevens over energieverbruik, belangrijk in het kader van duurzaamheid, worden digitaal verzameld. Maar het hebben van data, brengt ook een bepaalde kwetsbaarheid met zich mee.

Die kwetsbaarheid bleek begin dit jaar weer toen hackers hebben geprobeerd om via Citrix-servers binnen te dringen bij ziekenhuizen, bedrijven en overheidsinstanties. Ook SRO heeft de mogelijkheid voor haar werknemers om via Citrix thuis te werken. Gelukkig had de ICT-afdeling het systeem door middel van updates goed onderhouden en bleven de digitale gegevens van ons en onze klanten buiten bereik van ongenode gasten. We konden ongestoord doorwerken en daarmee ons werk doen zoals we dat graag willen; enthousiast benaderbaar en bereikbaar zijn voor onze klanten, leveranciers en opdrachtgevers.

Je moet er toch niet aan denken als bedrijf dat je ICT-systeem wordt plat gelegd door gijzelsoftware of een DDOS-aanval. Welke overwegingen maak je als het gaat om het verkrijgen van toegang tot je eigen systeem? Het voelt alsof iemand je huis is binnen gekomen en meteen alle sloten heeft vervangen. Het zijn de problemen van deze moderne tijd waarin je als directie goed over na moet denken om de continuïteit van het werkproces te kunnen waarborgen. Je wilt niet dat alle data op straat komt te liggen.

Voorzichtigheid is geboden. Dus mijn vraag is: ga eens na hoe het is gesteld met de digitale veiligheid bij jouw organisatie?