Het is vandaag, maandag 15 maart, een jaar geleden dat we de eerste lockdown in gingen. De realiteit is dat veel collega’s al ruim een jaar thuiswerken. Noodgedwongen, om juist die interactie te voorkomen. Dat geldt overigens niet voor al onze collega’s. Uitzondering zijn onze technische dienst, buurtsportcoaches en de medewerkers in de zwembaden, sporthallen en van de buitensport. Maar wie had kunnen bedenken dat het ooit zo ver zou komen na de eerste constatering van COVID-19 in Nederland op 28 februari 2020. De verschillende maatregelen en regelgeving hebben een groot beroep gedaan op ons aanpassingsvermogen. En vraagt nog steeds veel van ons tijdens deze tweede lockdown.

Maar er komt inmiddels wat licht aan het eind van de tunnel. Tijdens de laatste persconferentie is bekend gemaakt dat zwemles voor kinderen t/m 12 jaar dinsdag 16 maart hervat mag worden. Dat is heel fijn voor de kinderen, maar zeker ook voor onze collega’s. Die staan te trappelen om weer te beginnen. Ik weet zeker zij met veel passie en enthousiasme de kids weer op het gewenste zwemniveau weten te krijgen. En onze buurtsportcoaches kunnen hun activiteiten weer wat uitbreiden met de lichte versoepelingen op het gebied van buitensport.

Ik ben ook enorm trots op de initiatieven die zijn genomen. Zoals het bijspringen in de noodopvang van scholen toen half december de basisscholen en kinderopvang waren gesloten. Onze vakgroep bewegingsonderwijs biedt sinds de eerste lockdown al ondersteuning in de noodopvang voor scholen in Amersfoort. Met de tweede lockdown in december is de vraag naar noodopvang zo toegenomen, dat direct alle onze 24 vakleerkrachten zijn ingezet. Een aantal scholen in Amersfoort gaf aan meer nodig te hebben. Om de pool te vergroten zijn extra collega’s ingezet. Naast de vakleerkrachten, hebben ook onze buurtsportcoaches en collega’s uit de zwembaden deelgenomen aan deze pool. Door deze inzet hadden we zo’n 25 extra mensen die mee hebben geholpen.

En nu staan de verkiezingen voor de deur. Onze Technische Dienst (TD) ontzorgt al jaren de gemeente Amersfoort met de facilitaire en logistieke werkzaamheden. Zo ook nu voor de landelijke verkiezing op 17 maart. Dat het dit jaar bijzondere verkiezingen zouden worden, werd snel duidelijk. Er wordt alles aan gedaan om het stemmen coronaproof in te richten en het zo veilig mogelijk te laten verlopen. Daarnaast zorgt de TD voor de bevoorrading van alle 104 stemlocaties in Amersfoort.

Hopelijk wordt er in de persconferentie na de verkiezingen aangekondigd dat de versoepelingen doorzetten. Door het aankomende lenteweer lonkt het buitenzwemseizoen in het Bosbad in Amersfoort, Sijsjesberg in Huizen en de Haarlemse Houtvaart. Maar ook de buitensport staat in de startblokken. Eind vorige maand is er met het leggen van 8.500 m2 graszoden nog een eind gekomen aan de renovatie van het Haarlemse Pim Mulier honkbalstadion.

Kortom, we kijken uit naar de kleine stappen die we mogen zetten. Die behoefte hebben en voelen we allemaal. We willen allen weer binnen en buiten kunnen sporten en een terrasje bezoeken. Laten we nog even onze schouders eronder zetten en hopen dat het nieuwe normaal snel in zicht is.

Blijf gezond en in beweging.

Met vriendelijke groet,
Marjon van Vilsteren (directeur SRO)