Na een traditionele ‘drie, twee, één’ van wethouder sport Merijn Snoek rennen de leerlingen van het Schoter Scholengemeenschap door een stuk papier. Daarmee is woensdag 8 januari de tijdelijke sportvoorziening in gebruik genomen.

De bouw was noodzakelijk omdat de gymzalen van de onderwijsinstelling naast zwembad De Planeet worden gesloopt. “Het Schoter is een populaire school en Haarlem is een populaire stad. We groeien allebei en daarbij hoort ook de uitbreiding van de sportcapaciteit bij.”

In de tijdelijke sporthal is meer ruimte dan in de twee oude gymzalen die zich achter de school bevinden. In de nieuwe situatie komt er een grote sporthal – in drieën deelbaar – en een aparte gymzaal. Voor vakdocent Karel van der Reyden heeft deze tijdelijke accommodatie ook zo zijn voordelen. “De akoestiek is geweldig en de zaal is zes meter breder. Hoor maar als ik praat of in mijn handen klap. Het geluid is meteen weg. Dat gaat je op lange termijn veel problemen besparen zoals het oorsuizen. Een probleem voor vooral de oudere collega’s”, zegt hij.

Het enige nadeel in de fris ogende zaaldelen zou kunnen zijn dat er moet worden nagedacht welke lessen waar gegeven worden. De drie verschillen van elkaar qua mogelijkheden. In de ene hangen ringen en in de ander touwen. “Het voordeel is wel dat we alles elektronisch op en neer kunnen laten gaan”, zegt Van der Reyden als hij naar het bedieningspaneel wijst. “En ja, het is dus zes meter breder.”

In de avonduren kan incidenteel worden gehuurd. Daarvan doet SRO de administratie. HLC is een grote afnemer, maar op het moment dat de werkzaamheden achter de rug zijn en de nieuwbouw klaar is, is er geen plek voor de turnvereniging. Bedrijfsleider Deborah Hombroek legt uit: “Bij het station staat de Beijneshal die veelal gehuurd wordt door een volleybalvereniging. Die hal wordt gesloten zodra de verbouwing hier in Haarlem noord achter de rug is. De uren van het volleybal gaan vrijwel één op één over naar de nieuwe situatie.”

HLC wacht op de bouw van de eigen sporthal naast de Provincie Noord-Holland hal op het Pim Mulier sportpark. Deborah tot slot: “Dat is helaas geen accommodatie die wij in beheer krijgen. Daar is de club zelf verantwoordelijk voor.”