Vier sporten op een relatief kleine oppervlakte mag al uniek genoemd worden. Niet alleen voor Haarlemse begrippen, maar misschien ook landelijk gezien. ‘’Ik zou niet weten of er ergens in Nederland een soortgelijke situatie is’’, laat Van Schaik weten. ‘’Wat zeker ook niet ongenoemd mag blijven, zijn de hekwerken, netten en ballenvangers die aangebracht gaan worden om te voorkomen dat de ballen in het water of op de snelweg terecht komen.”
Een ander unicum in Nederland is dat de twee cricketvelden parallel aan elkaar liggen. Je kan bij wijze van spreken tussen de pitches staan om twee wedstrijden tegelijkertijd te kijken. Pleitbezorger van de cricketsport en ‘Rood en Witter’ in hart en nieren Erik van Muiswinkel is er dan ook lyrisch over. De cabaretier doet er zelfs een opmerkelijke uitspraak over. “We waren in 1971 voor het laatst Nederlands kampioen. Ik heb altijd gezegd dat ik pas wil sterven als we daar nog een keer in slagen. Als het ooit weer zou kunnen, is het na deze nieuwe start op een nieuw veld.”
Gezien de beperkte ruimte is het constant schipperen voor Van Schaik. “Eigenlijk is het een grote legpuzzel waarvan je weet dat alle stukjes er zijn, maar je ze nog niet gevonden hebt. Het geeft je wel een kick als het dan uiteindelijk lukt. Er wordt letterlijk maatwerk geleverd met het verwijderen van het gravel dat op een hoop is gegooid en nu een graswal vormt. Waar gravel lag, wordt nu cricket en rugby gespeeld. In totaal is op 17.000 vierkante meter gras ingezaaid.”
Naast het afwateringssysteem liggen er ook buizen onder de grond voor de beregening. Op warme dagen is dit noodzakelijk voor een optimale conditie van het sportveld. “Het scheelt ons ook heel veel tijd met op- en afbouwen en daarmee ook veel geld. Het gesjouw met de ijzeren buizen is in ieder geval verleden tijd.”
Grootste groene vlakte
Sportpark Eindenhout is volgens voet- en softbalclub THB-voorzitter Piet van der Velden, de ‘grootste groene vlakte van Haarlem’. Volgens Van Schaik slaat de voorzitter daarmee de spijker op z’n kop. “Het hele jaar door worden deze velden gebruikt. Van jong tot oud en vele culturen van sport. Als je met de auto over de Randweg rijdt zie je altijd sportende mensen. Ik word daar vrolijk van. We hebben hiermee in samenspraak met de gemeente Haarlem weer een mooi project afgerond.’’
Geschiedenis
Voet- en softbalclub THB (The Harlem Boys uit 1914) huist al even op het sportcomplex. De oudste club van Nederland, Voetbalvereniging Koninklijke HFC, in 1879 opgericht door Pim Mulier, ligt verderop en kwam ruimte tekort. Toen de competities van het voetbal en cricket niet meer op elkaar aansloten, moest de gemeente op zoek naar een oplossing. Die oplossing lag bij THB waar wel ruimte is. De cricketers van Rood en Wit (uit 1881 en daarmee ook de oudste club van Nederland) kunnen daar hun sport beoefenen. Sinds mei 2017 is het voetbalveld, met wat kleine aanpassingen, bruikbaar als cricketveld en draagt THB letterlijk de sleutel van het clubhuis per 1 mei over aan Rood en Wit. |