Aanleg kunstgras korfbal Haarlem

De korfbalvelden van C.K.V. Rapid moesten vervangen worden. Uit de ‘klimaat kansen kaart’ van de gemeente Haarlem bleek dat er veel hittestress in dit gebied is. Hittestress wordt veroorzaakt door de bebouwing rondom de velden en door de kunstgrasvelden. Die kunnen zeker rond de 65 graden worden. Om het aangenamer te maken in de woonwijk was de insteek bij de aanbesteding: hitte verminderen in de wijk.

Er is gekozen om hier een kratten systeem aan te leggen onder de korfbalvelden. Dit systeem zorgt ervoor dat water wordt opgevangen in het krattensysteem. Wat een capitulerende werking heeft naar de kunstgrasmat. Het kunstgrasveld wordt op deze manier gekoeld, waardoor het aangenamer wordt op het veld en in de wijk.

In oktober 2023 is gestart met de aanleg, omdat in de winterperiode de vereniging er geen last van heeft. Toch blijft aanleggen in de winter een uitdaging. Vooral als we kijken naar het weer.

 • Fase 1

  Gestart is met het grondwerk en de aanleg van het tegelpad rondom het veld.

 • Fase 2

  Een fundering is aangebracht van schuimbeton. Hierop komt het krattensysteem te liggen. Schuimbeton is goed bestand tegen vorst.

  Schuimbeton wordt aangebracht
 • Fase 3

  De folie en kratten zijn geplaatst en gekeurd door een erkende keuringsinstantie. Deze opbouw is goedgekeurd en kunnen verder met de aanleg. De komende periode wordt het kunstgras verlegd.

  Folie en kratten zijn aangebracht op korfbalveld