‘Maak dagelijks bewegen vanzelfsprekend’. Dat is de in een subtitel verwoorde aanbeveling van de NL Sportraad in haar laatste rapport ‘Nederland, sta op!’. Ik doe daar weinig aan af. Het rapport bevat een grondige analyse en formuleert nuttige aanbevelingen om er voor te zorgen dat Nederlanders meer gaan bewegen.
Met name de integrale aanpak en het pleidooi voor een gezondheidssector die ‘beloond’ wordt voor het voorkomen van ziekte in plaats van voor beloning bij het behandelen van een aandoening, spreken mij aan. Ik voel wel weerstand als ik lees dat ‘te weinig bewegen het grootste gezondheidsprobleem is van de 21e eeuw’, ‘het is als een olietanker die op onze kust afstormt’. En al eerder gehoord : ‘Nederland is Europees Kampioen zitten’. Dat is mij te somber.
- Nederland is ook Europees kampioen recreatief bewegen: 80% van de Nederlanders beweegt versus 40% gemiddeld in Europa.
- Nederland is ook Europees kampioen waar het gaat om lidmaatschappen van een sportvereniging.
- Nederlanders sporten meer dan gemiddeld vergeleken met andere Europeanen. Alleen Zweden, Denen en Finnen sporten meer. Een mooie vierde plaats.
- Nederland is Europees kampioen waar het gaat om plezier als argument voor sporten en bewegen (65% versus 30% gemiddeld).
- Te weinig bewegen zorgt voor 2,3% van de ziektelast in Nederland. Ter vergelijking: roken draagt hier 9,4% aan bij, voeding 8,5% en luchtkwaliteit 3,5%.
- Een Noors onderzoek geeft aan dat dagelijks 20-25 minuten bewegen de negatieve effecten van te veel zitten lijkt te kunnen compenseren.
Bankhangen of ‘bed rotten’ zijn dus niet gelijk dodelijk…. Te weinig bewegen is (nog) niet het grootste gezondheidsprobleem van deze eeuw.