Vakleerkrachten van SRO helpen kinderen spelenderwijs hun kwaliteiten te ontdekken

Sven Slop is werkzaam als coördinator van de Vakgroep Bewegingsonderwijs033 van SRO. Samen met zijn collega’s van deze vakgroep organiseert Sven het bewegingsonderwijs op basisscholen in Amersfoort. Wat houdt zijn werk in de praktijk in, wat motiveert hem en wat is de toekomst voor het bewegingsonderwijs? Hij vertelt het hier! 

“Als coördinator van de Vakgroep Bewegingsonderwijs033 werk ik samen met Patrick van Ginkel (medecoördinator) aan het reilen en zeilen van ons team. Terwijl Patrick voornamelijk het vakinhoudelijke gedeelte op zich neemt, zoals het organiseren van studiedagen en ondersteuning van vakleerkrachten, focus ik op de niet-vakinhoudelijke aspecten, zoals roosters, contact met schooldirecties en HRM-zaken. We bedienen momenteel 36 basisscholen en 1 middelbare school in Amersfoort. Voor scholen een ideale oplossing: naast het feit dat het inzetten van een vakleerkracht de werkdruk van groepsleerkrachten verlicht, zijn vakleerkrachten altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Doordat we samen een vakgroep vormen, kunnen we ook gebruikmaken van elkaars kwaliteiten en expertise.” 

Kinderen plezier laten beleven aan bewegen 

“Wat mij oorspronkelijk aantrok tot het vak van bewegingsonderwijs is dat wij kinderen helpen om spelenderwijs hun eigen kwaliteiten te ontdekken. De grootste voldoening haal ik uit het feit dat we daadwerkelijk invloed hebben op de motorische ontwikkeling van kinderen en hen plezier kunnen laten beleven aan bewegen. In deze tijd, waarin kinderen steeds minder actief zijn en hun motorische ontwikkeling achterblijft, heel erg belangrijk. We zien steeds vaker dat kinderen niet in staat zijn om de meest basale activiteiten te doen, zoals het maken van een koprol. Genoeg werk aan de winkel voor ons dus!” 

De toekomst van het vak bewegingsonderwijs 

Er zijn dan ook veel plannen voor de toekomst, en de vakgroep blijft zich uitbreiden: “Een concreet doel van ons team is dat we onze activiteiten graag willen uitbreiden naar andere gemeenten, zodat we ook daar aan de slag kunnen om het beweegniveau van de kinderen naar een hoger niveau te tillen.
Daarnaast willen we intensiever samenwerken met andere afdelingen binnen SRO, zoals binnensport, de buurtsportcoaches en verenigingsadvisering. Zo kunnen we nog meer kinderen en scholen bereiken én kunnen we onze vakleerkrachten meer taken en afwisseling bieden dan alleen werken tijdens de schooluren. We hopen hiermee een aantrekkelijke werkgever te zijn voor iedereen met een (C)ALO diploma. Vervelen hoef je je als vakleerkracht in ieder geval nooit: Er gebeurt veel in onze ‘tak van sport’. Zo komen er maandelijks nieuwe opdrachten binnen om onze vakleerkrachten in te zetten binnen hun expertisegebied.” 

Aantrekkelijke baan 

Dat het werken als vakleerkracht bij SRO aantrekkelijk is, staat volgens Sven als een paal boven water: “We hebben een fijn team waar we veel kennis delen en elkaar helpen. De sfeer is ook erg goed. We organiseren regelmatig uitjes en intervisiebijeenkomsten waarbij we niet alleen kennis bijspijkeren, maar ook elkaar beter leren kennen. Daarnaast voorzien we onze vakleerkrachten van alle benodigdheden, zoals kledingpakketten, bieden we diversiteit in taken, goede arbeidsvoorwaarden, zoals een dertiende maand, en ondersteuning in onze professionele ontwikkeling. Wat een vakleerkracht bewegingsonderwijs nodig heeft aan kwaliteiten? Belangrijke vaardigheden zijn geduld, consequent kunnen zijn, empathie en creativiteit, evenals goede communicatieve- en didactische vaardigheden”    

Is een baan als vakleerkracht bij SRO jou op het lijf geschreven? We komen graag met jou in contact! Wil je meer informatie over het werken als vakleerkracht, neem dan gerust contact op met Sven Slop: bewegingsonderwijs@sro.nl. 

Of bekijk de vacature hier, en solliciteer direct: https://bit.ly/3v7OxHr