Verduurzaming maakt Haarlemse buitensportlocaties toekomstbestendig

Extreem weer, veroorzaakt door klimaatverandering, heeft steeds meer invloed op onze omgeving. De gemeente Haarlem heeft het streven om in 2050 geheel klimaatbestendig te zijn, en wil de gevolgen van klimaatverandering zo veel mogelijk minimaliseren voor haar inwoners. Hierbij is speciale aandacht voor buitensportlocaties, die door de heter wordende zomers en extremer wordende regenval steeds vaker voor uitdagingen komen te staan.

Er is daarom door de gemeenteraad een budget van € 2,6 miljoen uitgetrokken om de Haarlemse sportvelden en sportaccommodaties te verbeteren en toekomstbestendig te maken. Hierbij wordt gelet op duurzaamheid, circulariteit en klimaatbestendigheid. De afdeling Buitensport van SRO Kennemerland is gevraagd voor de directievoering van deze projecten.

 

Slimme oplossingen

De verbeteringen liggen enerzijds in het kiezen voor duurzame alternatieven wanneer objecten aan het eind van hun levensduur zijn. Wanneer verlichting aan vervanging toe is wordt deze bijvoorbeeld vervangen door duurzame LED verlichting. Ook worden kunstgrasvelden niet meer ingestrooid met rubberkorrels, maar met natuurlijke alternatieven zoals kurk of olijfpitten.

Anderzijds worden er slimme oplossingen geïntegreerd. Een mooi voorbeeld hiervan is de innovatieve manier om kunstgrasvelden te verkoelen. Door kratjes, vervaardigd uit gerecycled kunststof, onder het veld te plaatsen, wordt er een waterberging gecreëerd. Regenwater kan hier tijdelijk in worden opgeslagen. Dit water wordt vervolgens tijdens warme periodes gebruikt om het veld te koelen. Deze techniek zal onder andere bij korfbalverenigingen HKC Haarlem en CKV Rapid worden toegepast.

 

Eenvoudig aanpasbaar aan veranderende behoeftes

Ook de faciliteiten om de sportvelden heen worden verduurzaamd. Zo worden nieuwe kleedkamers opgebouwd uit modulaire, duurzame en circulaire onderdelen. Doordat de modulaire kleedkamers in vorm en afmeting uitwisselbaar zijn, kunnen deze relatief eenvoudig worden verplaatst, vergroot of verkleind. Handig, wanneer bijvoorbeeld het ledenaantal van een club hierom vraagt. Deze flexibiliteit sluit naadloos aan bij de huidige dynamische sportbeleving.

Gedurende 2023 zal de verduurzaming van de Haarlemse sportaccommodaties een grote rol spelen binnen de activiteiten van SRO Kennemerland. Komende zomer staat bijvoorbeeld de aanleg van de kunstgrasvelden op de agenda. Houd onze website en social media kanalen in de gaten voor updates over dit toekomstgerichte project!