Al op haar vierde wist Xiomara Getrouw (27), trappelend in het bad van de zwemschool van haar moeder in Paramaribo: zwemjuf wil ik worden! En zo geschiedde, na avontuurlijke omzwervingen. Ze maakt iets bijzonders van haar leven door optimisme, wilskracht en hard werken. Haar zwemtalent bracht haar naar diverse internationale wereldkampioenschappen. ‘Ik wilde het verschil maken.’

Xiomara studeerde Liberal Arts in Upstate New York, maar bleef zwemmen. Een bekende coach selecteerde haar voor een universiteitsteam in North Carolina, waar zij veel sportpraktijklessen volgde. ‘Mijn moeder gaf haar huis in onderpand om mij te kunnen laten studeren’, zegt Xiomara, die naast het vele trainen in Lesotho een non-profitorganisatie hielp opzetten om kleine kinderen te leren zwemmen. ‘In Suriname willen we zoiets realiseren voor doven en blinden; voor die community doe ik diverse projecten.’ Daarnaast is ze vrijwilliger voor de Invictus Games.

Inmiddels woont Xiomara in Amsterdam en werkt bij het Boerhaavebad in Haarlem als zweminstructeur in opleiding. ‘Wie wil nu geen deel uitmaken van een werkgever die mensen wil stimuleren te sporten? Mijn stagebegeleider en het managementteam hielpen me vanaf dag één om me thuis te voelen’, zegt ze enthousiast.SRO geeft iedereen een gelijke kans.’ En kansen geeft ze weer door, dankzij haar inspirerende zwemlessen. ‘Ik werk met mijn gevoel. Doe creatieve spellen met kinderen van 4 tot en met 9, zoals springen of “krokodil lopen”: met wijde armen je lang maken. Zo leer je ze drijven, een goede basis.’ Xiomara heeft het enorm naar haar zin bij SRO, maar vindt het soms jammer dat na de les weinig tijd rest om met ouders na te praten, want een nieuwe groep wacht.