Onze collega Sjamana is vorig jaar vanuit haar functie buurtsportcoach aangepast sporten door NOC*NSF uitgenodigd om deel te nemen aan een uitwisselingsprogramma vanuit de Japanse overheid. Van 25 november t/m 10 december 2019 nam een delegatie van negen Nederlanders, negen Finnen, acht Italianen en 27 Japanners deel aan het Community Core Leaders Development Program jaargang 2019 in Tokio, Japan. De Japanse overheid heeft een speciale afdeling voor International Youth Exchange die diverse uitwisselingsprogramma’s organiseert.

Het doel hiervan is young professionals met elkaar in contact te brengen, na te denken over actuele problematieken en een gezamenlijk internationaal netwerk te creëren van ‘future leaders’. Ieder land mag in totaal negen deelnemers selecteren op drie verschillende specialismen: ouderen, jongeren en mensen met een beperking.

Sjamana, regionaal coördinator en consulent aangepast sporten, was één van deze deelnemers. In deze whitepaper beschrijft zij haar ervaringen, haar visie en kennis. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

  • nieuwe vorm van samenwerking en netwerk om een cohesie gerichte samenleving te creëren
  • op het gebied van vergrijzing loopt Japan 15 jaar voor op Nederland
  • ETIC: een nationaal opleidingsinstituut voor maatschappelijk ondernemers
  • toekomstig model van samenwerking
  • mensen met een beperking laten participeren waarbij sport een belangrijk middel is
  • Paralympic Support Centre
  • bruisende beweegplekken en inclusieve evenementen en activiteiten

Bekijk hieronder de gehele whitepaper. [pdf-embedder url=”https://sro.nl/wp-content/uploads/securepdfs/2020/03/Verslag-en-opbrengsten-Community-Core-Leaders-Development-Program-FY2019.pdf” title=”Whitepaper uitwisselingsprogramma Japanse overheid”]